Consiliul pentru IMM-uri: Statul ar încasa 4,8 miliarde lei de la firmele mici, prin scăderea pragului pentru microîntreprinderi

Educatie financiară calcule bani grafice Foto: Pexels/ Pixabay

Statul român ar încasa de la microîntreprinderi 4,8 miliarde lei în plus, adică un total de 6,8 miliarde lei, dacă scade pragul pentru încadrarea în această categoriE și firmele ar fi obligate să plătească impozit pe profit de 16%, în loc de 1% din cifra de afaceri, afirmă Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

În cadrul PNRR sunt menționate modificări ale sistemului de impozitare a microîntreprinderilor astfel:

În Partea II. Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, la punctul 17 Asistență tehnică pentru revizuirea cadrului fiscal, se enunță cu titlu de exemplu „reducerea treptată a beneficiarilor sistemului special de impozitare pentru microîntreprinderi. La acest moment și pe baza datelor existente intern, se estimează o diminuare graduală a numărului de contribuabili care beneficiază de acest regim fiscal, după cum urmează: scădere de 15% în primul an, scădere de 33% în anul 2, scăderea cu 33% în anul 3;”

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Raportat la situația financiară a celor 490.000 de microîntreprinderilor din România, care au înregistrat venituri la nivelul anului 2019, acestea au o cifră de afaceri de 203,6 miliarde lei. Aplicându-se 1% la veniturile obținute de microîntreprinderi, rezultă că statul a încasat în medie 2,03 miliarde lei, reprezentând 414 milioane euro la un curs de schimb de 4,9 lei.

„În condițiile trecerii la impozitul pe profit de 16% conform celor menționate în PNRR, raportat la profitul net de aproximativ 43 miliarde lei, înregistrat de microîntreprinderi în 2019, rezultă că valoarea impozitului plătit de acestea ar fi de 6,88 miliarde lei.

În aceste condiții rezultă că la dispoziția antreprenorilor nu ar mai rămâne 4,84 miliarde lei, aproximativ 1 miliard de euro, ceea ce se transpune în lipsă de lichidități, creditare scăzută, investiții reduse, pierderea competitivității, dispariția unor microîntreprinderi”, arată CNIPMMR.

Totodată, potrivit Consiliului, impozitul pe profit este o chestiune incertă deoarece în condițiile actuale ale creșterilor de prețuri la energie, materie primă, materiale de construcții, tot mai multe societăți pot înregistra pierderi. În schimb impozitarea veniturilor microîntreprinderilor este certă, ușor cuantificabilă și mai puțin birocratică pentru acestea, conchide CNIPMMR.

Context. Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a anunțat, luni, la Profit TV, că în ședința coaliției s-a discutat despre scăderea pragului de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderilor, de la 1 million de euro la 500.000 de euro. Dacă o astfel de decizie va fi luată, IMM-urile care au cifra de afaceri între 500.000 de euro și un milion de euro nu vor mai plăti impozit de 1% din cifra de afaceri, ci 16% din profit.

În prezent, plafonul cifrei de afaceri pentru încadrarea la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii este de de 4.869.400 lei (1 milion euro la cursul de schimb BNR din data de 30 decembrie 2020).

Astfel, firmele care au avut venituri ce nu au depășit acest prag la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent plătesc impozit pe venitul microîntreprinderii astfel:

  • 1% din venituri – firmele cu angajați,
  • 3% din venituri – firmele fără angajați.

Dacă au depășit pragul de 1 milion de euro, firmele intră la regimul de plată a impozitului de 16% pe profit.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: