Consiliul Uniunii Europene a aprobat prelungirea cu un an a eliminării taxelor vamale pentru produsele agroalimentare ucrainene

porumb cereale Foto: Pexels

Consiliul Uniunii Europene, ce reuneşte statele membre ale UE, a aprobat vineri prelungirea cu un an, până în iunie 2024, a suspendării taxelor vamale şi cotelor pentru produsele agroalimentare ucrainene importate în UE, transmite AFP.

Decizia de a prelungi accesul liber al produselor ucrainene pe piaţa UE a fost aprobată „în unanimitate” de ambasadorii statelor membre, a anunţat preşedinţia suedeză a Consiliului UE. Pentru a intra în vigoare, această decizie, luată la cererea Comisiei Europene, mai are nevoie doar de aprobarea Parlamentului European.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pe de altă parte, mari cantităţi de cereale ucrainene destinate statelor terţe şi transportate prin „coridoarele de solidaritate” create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele în afara UE au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

Premierii din Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi preşedintele Bulgariei au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor.

Într-o scrisoare adresată în martie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci lideri au estimat că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. Cu toate acestea, Comisia Europeană a decis extinderea liberalizării importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024, decizie validată vineri de Consiliul UE.

Pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale. În acest timp, Bruxellesul insistă că măsurile unilaterale ale statelor membre în sfera comercială nu sunt permise, Comisia Europeană invocând competenţa exclusivă a UE în politica comercială.

„Contactele continuă” pe acest subiect şi „ne ocupăm în continuare” de acest caz, a transmis vineri laconic Comisia Europeană printr-un purtător de cuvânt.

Ca o formă de compensaţie pentru pierderile suferite de statele est-europene, Comisia Europeană a suplimentat săptămâna trecută cu 100 de milioane de euro ajutorul precedent de 56,3 de milioane de euro din rezerva de criză a UE destinat agricultorilor din statele est-europene prejudiciaţi de importurile de cereale ucrainene, ajutor care, potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, este „prea puţin, o picătură într-un ocean al nevoilor”.

Comisia Europeană a propus de asemenea un plan prin care importurile de cereale ucrainene în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria să fie autorizate doar pentru tranzitarea acestor ţări.

Context

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunțat săptămâna trecută că reprezentanții Comisiei Europene au propus ajutoare suplimentare de 100 de milioane de euro pentru fermierii din cele cinci țări UE din proximitatea Ucrainei, precum și suspendarea importului de cereale (grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui) din Ucraina până la 5 iunie.

El a făcut declarațiile la finalul unei întâlniri cu ministrul ucrainean al Agriculturii. În schimbul acestor măsuri, Comisia a cerut ca țările care au suspendat unilateral importurile să renunțe la măsură, considerată ilegală.

Daea a adăugat că miniștrii Agriculturii din cele cinci țări (România, Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ucraina) au cerut în plus ca pe lista de produse interzise la import până la 5 iunie să fie adăugate și alte produse.

Ministrul Agriculturii a anunțat că cele cinci state așteaptă acum răspunsul final al Comisiei Europene.

România e singurul stat vecin României care nu a interzis importurile din Ucraina, arătând că o astfel de măsură încalcă legislația UE, dar a cerut Kievului să interzică exporturile. În plus, Ministerul Agriculturii a anunțat o verificare mult mai amănunțită a tranzitului de cereale ucrainene pe teritoriul României.

”Privirile umezite de lacrimile durerii ne-au determinat să cântărim atent și echilibrat un drum al colaborării cu Ucraina”, a spus Petre Daea la finalul declarației de presă făcute alături de ministrul ucrainean.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: