Constructorul auto german Volkswagen renunță la garantarea locurilor de muncă, conform acordurilor vechi de zeci de ani, și deschide calea concedierilor

volkswagen logo Sursa foto: Pixabay

Volkswagen a declarat marți că renunță la o serie de acorduri de muncă, inclusiv o garantare a locurilor de muncă până în 2029 la șase fabrici germane, ridicând perspectiva concedierilor de anul viitor, la care reprezentanții lucrătorilor au promis să se opună, scrie Reuters.

Cel mai mare producător de automobile din Europa anulează garanțiile vechi de zeci de ani, ca parte a unei campanii de reducere a costurilor care a declanșat o confruntare cu lucrătorii, în timp ce Volkswagen se luptă să concureze împotriva rivalilor asiatici mai ieftini.

Măsura luată de Volkswagen urmează amenințării că ar putea închide uzine pe teritoriul german pentru prima dată în istoria sa de 87 de ani, care a provocat o undă de șoc în sectorul auto mondial și a determinat îngrijorarea guvernului german la nivel înalt.

„Trebuie să permitem Volkswagen AG să reducă costurile în Germania la un nivel competitiv pentru a putea investi în noi tehnologii și noi produse cu propriile noastre resurse”, a declarat directorul de resurse umane al companiei, Gunnar Kilian.

În încercarea de a contracara incertitudinea legată de acordurile de muncă, Kilian a declarat că Volkswagen se oferă să devanseze negocierile salariale.

Aceste discuții ar fi trebuit să înceapă la jumătatea sau sfârșitul lunii octombrie, grevele fiind posibile de la sfârșitul lunii noiembrie, însă consiliul de întreprindere a solicitat ca discuțiile să înceapă în această lună.

Șeful comitetului de întreprindere al companiei a promis o rezistență acerbă împotriva concedierilor și închiderilor de fabrici, acuzând conducerea pentru relele Volkswagen.

Sindicatul IG Metall a declarat anterior că ar putea lua în considerare trecerea la o săptămână de patru zile ca alternativă la închideri – reproducând o campanie anterioară de reducere a costurilor din anii 1990.

Problemele Volkswagen apar într-o perioadă de incertitudine economică, cu o creștere economică slabă, prețuri mai mari la energie și întrebări cu privire la relațiile comerciale cu piața profitabilă din China, care pun la încercare modelul german de relații industriale consensuale.

În cazul în care cele două părți nu ajung la un acord până în luna iunie a anului viitor, vor intra în vigoare contractele de muncă încheiate înainte de 1994 – ceea ce ar duce la o creștere a salariilor pentru personalul celor șase fabrici.

Potrivit unui articol publicat în ziarul intern al comitetului de întreprindere, în contractul de muncă de dinainte de 1994 erau incluse componente salariale suplimentare, cum ar fi o primă de Crăciun, o primă de vacanță suplimentară și prime mai mari pentru orele suplimentare.

Cu toate acestea, concedierile din motive operaționale ar fi, de asemenea, posibile pentru prima dată în ultimele decenii.

„Un compromis negociat este de fapt necesar. În caz contrar, VW va putea continua cu concedierile forțate din vara anului 2025, dar în același timp se va confrunta imediat cu creșteri enorme ale costurilor pentru toți cei care rămân”, a declarat consiliul de întreprindere în articolul său.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.