Consultant: ANAF nu este pregătită să răspundă unei impozitări progresive

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com

Fiscul nu este pregătit să răspundă unei impozitări progresive, dar dacă vrem să facem acest lucru trebuie să avem o discuţie aşezată cu toţi factorii de decizie, în aşa fel încât noua paradigmă să ia în calcul cel puţin un an sau doi de discuţii până la o astfel de implementare, consideră Daniel Anghel, partener şi liderul Departamentului de consultanţă fiscală şi juridică în cadrul PwC România.

„Discutăm de revenirea la impozitul progresiv de câţiva ani de zile, dar fără să facem o analiză serioasă din această perspectivă. Într-adevăr mai sunt trei state membre, pe lângă România, care au un “flat tax” cu cote diferenţiate de impozitare – Estonia, Ungaria şi Bulgaria. În România, deşi impozitul este de numai 10%, trebuie să nu uităm să avem şi contribuţii de asigurări sociale la un nivel foarte ridicat, ceea ce împinge pragul undeva spre 50% al impozitării muncii şi ne califică undeva între primele zece ţări ale Uniunii Europene din această perspectivă. Mediul de afaceri susţine în continuare cota unică. Încă de la implementare, aceasta a reprezentat un brand de atragere a investiţiilor atât străine, cât şi naţionale. La acest moment, cred că ANAF nu este pregătită să schimbe paradigma pentru a răspunde unei impozitări progresive. Dacă vrem să facem acest lucru trebuie să avem o discuţie aşezată cu toţi factorii de decizie, în aşa fel încât noua paradigmă pe care o analizăm pe baza unor studii de impact coerente să ia în calcul cel puţin un an sau doi de discuţii până la o astfel de implementare. Ca atare, pentru anul 2022 nu ne aşteptăm la un astfel de lucru. Înainte de discuta de orice taxă nouă sau de impozitare progresivă, cred că ar trebui să colectăm ceea ce istoric nu colectăm”, a susţinut Anghel, într-o conferinţă de specialitate, organizată miercuri, scrie Agerpres.

În noiembrie 2021, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democraţii au ajuns la concluzia că România nu poate rămâne ultima ţară europeană cu cotă unică de impozitare.

„Ar arăta cum arată restul Europei, în toate ţările civilizate şi cu economii mai dezvoltate decât România. Mai sunt patru state care au rămas la cota unică în Europa. Am spus foarte clar că despre cota unică şi înlocuirea cotei unice ar trebui să fie un program comun pe care să îl discutăm la anul pentru formarea bugetului din anul următor. (…) Momentan am ajuns la concluzia că nu putem rămâne ultima ţară europeană cu cotă unică. Este concluzia PSD. Este o discrepanţă imensă în acest moment în societate între cei bogaţi şi cei săraci. Haideţi să vedem practica europeană, haideţi să lăsăm specialiştii să vină cu aceste propuneri şi cred că un an de zile, cum este anul următor, avem timp să discutăm acest subiect”, a afirmat liderul PSD.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

 1. Se invata totul!
  Pascu pas!
  Cum v-a spus Prea Inteleptul!

  E simplu.

  De aici luati cu copi&paste si puneti in O.UG.
  “Avand in vedere ca salarii brute de la 15 k in sus sunt cu influente si ingerinte politice propun impozitarea progresiva astfel:
  – pana la 15 k ramane impozit 10%.
  – de la 15k la 30k impozit 20%.
  – peste 30 k impozit 30%.

  Se realizeaza venituri suplimentare de cca 100 milioane € din aplicarea impozitilui progresiv asupra unei categorii sociale de cca 800.000 de romani din care 700.000 sunt bugetari ajunsi pe post datorita influentelor politice si astrelor .
  700.000 de clienti politici trebuie sa sprijine politica partidului de impozitare progresiva a veniturilor.”
  Si in fapt nu e mult!
  In UK media procentuala a impozitarii tuturor veniturilor nu trece de 25%.
  Si mai trebuie aplicat un impozit progresiv asupra pensiilor speciale.
  Care au contributivitate zero sau de 1%.
  Daca au!
  “Astfel toate pensiile speciale se impoziteaza pentru partea de contributivitate cu cotele de impozil stabilit mai sus.”
  Punct.
  E simplu!
  Nu trebuie nicio pregatite!
  Folositi copi&paste si semnele” ” “.
  Ms.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *