Consultanții fiscali și contabilii din CECCAR au discutat vineri cu reprezentanții autorităților despre ordonanța de urgență referitoare la impunerea de noi reguli în legătură cu e-TVA și e-factura. Discuțiile din Comisia de Dialog Social au avut loc chiar în timpul ședinței de guvern, a spus Loredana Mihăilă, vicepreședinte OFA UGIR, coordonator al domeniului Fiscalitate, expert contabil din anul 2002 și consultant fiscal din anul 2007, precum și expert judiciar specializat în fiscalitate..
Au fost analizate OUG-urile cu modificările de termene pentru e-decont precum și alte modificări privind e-transport și eliminarea din venitul brut a tichetelor de masă pentru aplicarea facilității de scutire a 300 lei pentru angajații cu salariul salariul minim.
Printre altele, a spus ea, consultanții fiscali și contabilii au cerut abrogarea transmiterii e-factura pentru persoane fizice și amânarea unor termene de aplicare până în 2026.
“Organismele noastre profesionale au arătat implicațiile negative privind sarcina administrativă și costurile suplimentare generate in mediul de afaceri și implicit asupra industriei contabilității. În ședința de azi, Dan Manolescu -CCF și Robert Șova -CECCAR au fost foarte fermi privind faptul că decalarea termenelor la data de 01.01.2025 este prea scurtă și că termenele să fie mutate in 2026 astfel încât după finalizarea implementarea raportării SAFT precum și analizare renunțării la e-decont”, a spus
Loredana Mihăilă.
Ea a mai adăugat că, în calitate de reprezentat al OFA-UGIR, a solicitat următoarele:
• Abrogarea prevederii privind transmiterea e-factura pe relația B2C
• Abrogarea codului QR pentru casele de marcat
• Completarea excepțiilor de la transmiterea în sistemul e-factura a facturilor emise pentru bonuri fiscale
• Abrogarea OUG 70 /2024 sau pentru moment prelungirea termenului pentru 1 ianuarie 2026