Consum intern de gaze cât într-o zi de vară. Sistemul Național, aproape de prealertă / Putem să și exportăm în Ungaria

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

În a doua zi de Crăciun, consumul total de gaze al României este de 35 de milioane de metri cubi, similar unei zile de vară. Sistemul Național de Transport este aproape de pre-alertă, linepack-ul (care indică ce cantitate de gaze se află propriu-zis în conducte) fiind la 80,2 milioane mc, foarte aproape de indicatorul 81 milioane mc, care aduce prealerta. La 83 de milioane mc, începe alerta, când există pericolul să explodeze conducte, din cauza presiunii prea mari a gazelor.

Am ajuns aproape de prealertă întrucât este un consum prea mic pentru cantitățile de gaze care se află în conducte. Marea industrie energointensivă este aproape închisă cu totul, cu ultimul mare consumator, Azomureș, sistând de curând producția. Nici populația, nici sistemele de termoficare nu consumă prea mult, fiind cald pentru această perioadă. Prin urmare, avem suficiente gaze încât să și exportăm: 0,6 milioane de metri cubi pleacă în Ungaria. Importul se menține la niveluri reduse, din Bulgaria intrând 3,8 milioane de metri cubi (sunt contractele în derulare ale traderilor).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Producția locală este de 24 milioane metri cubi, din depozite, care sunt pline la 87% din capacitate, se extrag 7,1 milioane metri cubi.

Economedia.ro a mai relatat despre consumurile energetice foarte scăzute, datorate faptului că marea industrie este închisă.

Rugat să comenteze această situație, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a precizat că este vorba, în general, de starea economiei. „E un subiect pentru ministerul Economiei. Azomureș a suspendat după declanșarea conflictului din Orientul Mijlociu, din ce ne-au spus nouă. Nivelul de consum e dat de economie în sine, de numărul de agenți comerciali și activitatea lor”, precizează Burduja.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, în curtea căruia stau politicile industriale, a comentat pentru Economedia: „Sunt mari consumatori de gaz ca Azomureș care au anunțat că opresc producția pentru că prețul gazelor este unul prea mare și nu sunt competitivi. Desigur că această decizie are impact asupra economiei și asupra balanței comerciale. Dar prețul nu îl stabilește statul, ci companiile implicate în negociere”.

Cel mai mare consumator dintr-o economie este industria chimică. Noi, în prezent, nu mai avem funcțional niciun combinat chimic. Azomureș tocmai ce a anunțat că închide din nou producția, după doar două luni după ce redeschisese, după un an întreg în care nu a produs nimic. Conducerea fabricii de îngrășăminte a anunțat că prețul gazului este încă foarte mare și că politicile statului nu sprijină industria.

În urmă cu 15 ani, când funcționau șapte combinate chimice de îngrășăminte, șase din grupul InterAgro – acum în faliment și Azomureș, România avea un consum anual de gaze de 18 miliarde de metri cubi, din care circa 6 miliarde mc reprezenta doar consumul din chimie. În prezent, tot consumul României este de 9 miliarde mc. Din cele șase combinate InterAgro, trei au fost preluate de Eusebiu Guțu, patronal Pambac Bacău, dar niciunul nu a fost repornit.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Daca le mai scumpiri cu câțiva bani , puteți să le cărați toate in Austro-ungaria și astfel să vă faceți pohtele . Bravo și să aveți succesuri la expoarte !

  2. Deși consumul e scăzut calitatea gaz e slaba -gaz rosu și fără putere ,doar pe factura . Felicitări celor cu izolație și prosumatori

  3. imi place ca vine o factura ce nu exista….am vazut pe factura 1600 de lei, consum ce-i imposibil sa-l vad vreodata la un apartament, doar ca 1200 ii scazut prin ceva oug sau nubstiu ce lege, statul plateste diferenta oare? ca asta ii smen mare

    • Avem cele mai mici venituri și cel mai mare preț la gaze,in toată lumea scade la noi rămâne “plafonat”de 4 ori prețul că așa a vrut Agamita dandanache=Virgil Popescu,și de-atunci rămâne “plafonat”că așa ne trebuie!

  4. Confirm cele spuse de Geo , câteva zile gazul ardea cu flacără roșie in Baia Mare dar sunt sigur că factura va veni ca pentru calitate premium . Hoția e astfel dublă dar cui îi pasă ?!

  5. Nu vad problema. Usor-usor, trebuie oprite importurile, micsorat extragerile si scazut preturile. Sa reporneasca si Azomures in felul asta.

    Asta e. Lumea se adapteaza. Iarna asta am primit factura de prosumator pentru electricitatea neconsumata. In alti ani, ma uscau facturile la gaze, dar iarna asta gazele le tin la minimum, ca orice prosumator.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.