Consum mic de gaze, în plină iarnă, aproape că nu mai avem consum în industrie. Ministrul Energiei: Asta e starea economiei

Combinatul de la Krivoi Rog Facebook / Claudiu Nasui

Este frig în țară dar consumul de gaze rămâne linear, în jurul a 45 de milioane de metri cubi zilnic, departe de vârfurile înregistrate în urmă cu ani de zile, 65-70 de milioane de metri cubi. Este adevărat, nu este nici ger, cu temperaturi care să coboare spre -15 grade, dar oricum, pentru iarnă, consumul este mic. Nici măcar nu importăm ca altădată, în aceste zile intrând dinspre Bulgaria circa 5 milioane de metri cubi, potrivit datelor Transgaz, operatorul Sistemului Național de Transport. Se acoperă consumul intern din producția curentă – 24 milioane metri cubi, extracție din depozite, care au intrat în sezonul rece cu un grad de umplere de 103% și importuri mici.

Potrivit unei surse din piață, consumul rămâne mic pentru că aproape nu se mai consumă nimic în industrie. „Aproape nimic (în industrie – n.r.), da. Ați văzut că s-a închis și Azomureșul. Practic acum avem doar ce consumă populația, în centralele termice individuale, și termocentralele pe gaz”, au spus sursele. Dacă ne uităm pe datele interactive Transelectrica, vedem că producția de electricitate pe gaz este la maximele ultimului an, circa 1.900 MWh. Ele în general funcționează în cogenerare, producție de electricitate și agent termic, așa că ele merg acum din plin ca să alimenteze sistemele centralizate de termoficare din țară.

În afară de termo pe gaz și populație, mai nimic.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Rugat să comenteze această situație, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a precizat că este vorba, în general, de starea economiei. „E un subiect pentru ministerul Economiei. Azomureș a suspendat după declanșarea conflictului din Orientul Mijlociu, din ce ne-au spus nouă. Nivelul de consum e dat de economie în sine, de numărul de agenți comerciali și activitatea lor”, precizează Burduja.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, în curtea căruia stau politicile industriale, a comentat pentru Economedia: „Sunt mari consumatori de gaz ca Azomureș care au anunțat că opresc producția pentru că prețul gazelor este unul prea mare și nu sunt competitivi. Desigur că această decizie are impact asupra economiei și asupra balanței comerciale. Dar prețul nu îl stabilește statul, ci companiile implicate în negociere”.

Cel mai mare consumator dintr-o economie este industria chimică. Noi, în prezent, nu mai avem funcțional niciun combinat chimic. Azomureș tocmai ce a anunțat că închide din nou producția, după doar două luni după ce redeschisese, după un an întreg în care nu a produs nimic. Conducerea fabricii de îngrășăminte a anunțat că prețul gazului este încă foarte mare și că politicile statului nu sprijină industria.

Premierul Marcel Ciolacu, în replică la decizia Azomureș, a spus: „Am înţeles că discută şi cu OMV (pentru aprovizionarea cu gaz – n.r.) şi cu Romgazul, dar din câte ştiu eu, la nivel mondial şi mai ales european, preţul gazului a scăzut. Eu sper ca să înceapă producţia cât mai curând”.

În urmă cu 15 ani, când funcționau șapte combinate chimice de îngrășăminte, șase din grupul InterAgro – acum în faliment și Azomureș, România avea un consum anual de gaze de 18 milioane de metri cubi, din care circa 6 miliarde mc reprezenta doar consumul din chimie. În prezent, tot consumul României este de 9 milioane mc. Din cele șase combinate InterAgro, trei au fost preluate de Eusebiu Guțu, patronal Pambac Bacău, dar niciunul nu a fost repornit.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

    • Majoritatea companiilor din Romania asambleaza sau prelucreaza, nu mai produc materie prima. Astfel de fabrici daca sunt in parcuri industriale noi si au si panouri fotovoltaice pe acoperis consuma foarte putin gaz. Romania si-a atins obiectivul 2030 in materie de poluare industriala.

  1. Da au închis azomures la preturile care sunt ..avea consum de 40 la sută cum sa reziste .și ăștia nu au făcut nimic guv ..Iohannis ..noi importam ingrasamint din Bulgaria ..au ăștia ce au cu import ne termina …iau bani frumoși și ale noastre mor încet ..gaz are presiune slabă ….

  2. F ministru Ludovic Orban a semnat decarbonizarea ..și Virgil Popescu a umflat fact prin import energie electrică după ce au vinduto ..sa plimba pe la austrieci ..asta a falimentat aproape iar azomuresul ..cineva luni închis ..80 la sută din TVA ăla a încasat satul român adică din facturile umflate ..mai o țară cu resurse ..sa ai așa tarife …ăștia su t împotriva statului român ..care îl conduc ..împotriva românilor ..nu distrugi pina pui altceva in locul lor ..ei nu au pus .

  3. Cica negocierile de pret se fac intre companii ,dar mai sunt care sunt ale statului si de ce nu dau gaz mai ieftin pentru Azomures?
    Sau nu le mai raman bani pentru excusiile……

    • Dinu autor. Cum e cu milioanele si miliardele de mc? Adică 6 miliarde din 18 milioane? Te-ai trezit?

  4. Nu avem industrie . Logic nu avem nici ministrul industrie . Ce facem cu postul , rebranding , cum ar zice cineva , si …… avem ministrul economiei . Ce face ? Economie . Ia bani de la stat si – i foloseste pentru el . Statul nu stie sa economiseasca .

    • Nu ,,statul ,, ci institutiile statului ” . Caci statul sintem noi cetatenii nu bugetarii .
      Si mai este un aspect ; de economisit poate sa economiseasca numai cel care produce valoare adaugata . Bugetarul nu o produce ci o toaca .
      Dumneavoastra puteti economisi numai banii dumneavoastra nu si pe ai altora . Asa si guvernul ; cum sa economiseasca el banii cetatenilor ?!

  5. Nu am văzut niciun roman sa se revolte pentru că s-a închis fabrica de îngrășăminte din Mureș. Nicio problema, agricultorii români vor importa îngrășăminte din țările din vest la un preț mult mai mare = absolut toată hrana se va scumpi simțitor. Am avut un “mare” președinte care a spus: Nu va convine, plecați din Romania ! (Bineînțeles, credea că toți românii stam pe moșia lui Maicasa)

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.