Consumuri energetice mici. De nevoie, se stochează gaze în depozite și jumătate din termo pe gaz au ieșit din producție

bec iluminat, becuri Sursa foto: Pexels

Este relativ cald azi și este weekend. Consumurile energetice de gaz și electricitate sunt și ele mici. Totalul surselor de gaz aflate în conductele din Sistemul Național de Transport este de 41,6 milioane de metri cubi. Se importă din motive de preț mai avantajos 4,3 milioane de metri cubi, producția este constantă la circa 24 de milioane de metri cubi, dar extracția din depozite este de doar 13 milioane de metri cubi (în urmă cu o săptămână, era de două ori mai mare). Există și cantități de gaze în conducte care nu se regăsesc în consumul imediat, așa că trebuie stocate – 1,2 milioane de metri cubi.

La electricitate, producția este aproximativ egală consumului – 6.000 MWh (aveam aproape 9.000 MWh, în urmă cu o săptămână), fiind asigurată de ape, de nuclear, de eolian și de cărbune. De dimineață, producția în termocentralele pe gaz a scăzut brusc, de la circa 1.800 MW până la 800 MW. Fie din pricină că nu are unde să-și vândă energia produsă, fie că vorbim de o avarie, cert este că capacitatea de generare a electricității din gaz s-a înjumătățit. Nu înseamnă că va și rămâne așa, de mâine. Dacă nu este vorba de avarie, probabil că vom înregistra un consum energetic ceva mai mare, dar nu cu mult mai mare (se anunță zile cu temperaturi de 14-15-16 grade Celsius), iar termo pe gaz va mai crește ceva în producție.

Prețurile regionale și locale ale gazului și electricității sunt în continuă scădere. Cu depozitele de gaze pline și cu un consum industrial mult redus, zona noastră de Europă înregistrează cele mai mici prețuri la produsele energetice, de doi ani.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. cert este că capacitatea de generare a electricității din gaz s-a înjumătățit. Nu înseamnă că va și rămâne așa, …
    Că capacitatea …. Cacofoniile în scris trebuie evitate.
    In titlu se stochează gaz in depozite , in articol sunt extrase din depozite cca 13 milioane metri cubi.
    Și cu centrala Paroșeni cum rămâne ? Parcă este folosită ( in opinia dvs. ) la reglarea cererii de energie in sistem .
    Încă odată vă reamintesc că limbajul colocvial nu se potrivește unei reviste de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *