Continuă scumpirile carburanților la Petrom

Statie Petrom 7
Petrom, liderul pieței carburanților, a scumpit miercuri, 13 septembrie, benzina și motorina cu încă 4 bani pe litru, potrivit Monitorul Prețurilor, după o majorare de preț cu 5 bani pe litru aplicată luni, 11 septembrie.

La stațiile din Capitală, potrivit peco-online, un litru de benzină standard costă între 7,22 lei și 7,28 lei. Iar cel de motorină standard, între 7,53 și 7,56 de lei pe litru.

Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează vineri un preț de 7,27 lei pentru un litru de benzină standard și unul de 7,55 lei pentru cel de motorină standard.

Altă modificare de preț a avut loc joia trecută, când Petrom a scumpit motorina standard cu 5 bani pe litru. Prețul benzinei standard a rămas neschimbat joia trecută, potrivit Monitorul Prețurilor.

Petrom a început să majoreze prețurile pe 25 iulie, după o lună de stabilitate. Acum, în comparație cu prețurile afișate înainte de începerea seriei scumpirilor, motorina este mai scumpă cu 89 de bani pe litru, iar benzina cu 60 de bani pe litru.

Comparativ cu luna trecută, potrivit pico-online.ro, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 2 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 7 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 11 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În aceasta perioadă, România se află pe locul al 3-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzina, după Bulgaria și Malta. În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 4 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Malta și Polonia.

Ce spune premierul despre scumpiri

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că scumpirea carburanţilor “nu este atât de mare”, fiind un proces care s-a văzut în lume, generat de război, dar va fi ţinută “într-un grafic”.

Întrebat dacă este luată în calcul reintroducerea măsurii de compensare a preţului carburanţilor cu 50 de bani, în condiţiile în care motorina a ajuns la 7,5 lei pe litru, premierul a afirmat că va exista o discuţie în Guvern pentru a vedea de ce a crescut preţul.

“O să am o discuţie întâi să vedem de ce a crescut preţul, am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. E foarte uşor de influenţat, în urma războiului. Ştiţi că avem al doilea cel mai mic preţ din Europa. Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin decât România. Deci este o scumpire care s-a văzut în toată lumea şi în toată Europa. O să încercăm să o ţinem într-un grafic. De asemenea, ştim că creşterea preţului la carburant aduce pe urmă, pe tot lanţul pe orizontală, anumite scumpiri, Nu e o scumpire atât de mare să …”, a afirmat Ciolacu, luni, în prima zi a anului şcolar 2023/2024, la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, pe care l-a vizitat alături de primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *