Contoarele suplimentare pentru prosumatori nu sunt impuse de UE, spune Cristina Prună (USR)

casa panouri solare fotovoltaice Sursă foto:Pixabay

USR avertizează că măsura montării unui contor suplimentar la prosumatori nu este impusă de legislația europeană, așa cum nu a fost nici taxa pe soare, și ea va implica costuri mai mari pentru toți românii, spune deputata USR Cristina Prună. Ea spune că, prin acest pas, se pregătește de fapt renunțarea la compensarea cantitativă a prosumatorilor.

Ea solicită ANRE să clarifice public dacă pregătește renunțarea la compensarea cantitativă a energiei produse și consumate de prosumatori, ceea ce „ar îngropa sectorul prosumatorilor”, una din puținele componente ale sectorului energetic românesc care a performat în ultimii ani.

ANRE a decis montarea unui contor suplimentar la prosumatori, care să măsoare cantitatea consumată de aceștia din propria producție. Asta deși nu a fost încă îndeplinită cerința legală existentă privind introducerea contorizării inteligente a tuturor consumatorilor din România. Temerea noastră este că, prin acest pas, se pregătește de fapt renunțarea la compensarea cantitativă a prosumatorilor, ceea ce ar fi extrem de toxic, nu doar pentru prosumatori, ci pentru întreg sistemul energetic românesc și, de aici, pentru noi toți”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

ANRE justifică noua măsură prin transpunerea Directivei (UE) 2019/944 privind normele pentru piața internă de energie electrică, dar prevederile directivei nu fac referire la obligativitatea introducerii unui al doilea contor în cazul prosumatorilor. Această obligativitate introdusă în România de ANRE reprezintă strict o interpretare excesivă a cadrului normativ european.

La fel ca în cazul taxei pe soare, noua obligativitate nu este în niciun fel impusă de legislația europeană. Aceasta aduce un plus de cost pe care îl vom plăti toți în tarifele de distribuție și un plus de birocrație și impredictibilitate pentru prosumatori. Din păcate, în loc să vină cu soluții pentru stocare, pentru optimizarea funcționării rețelelor, ANRE tot caută cum să pună bețe în roate prosumatorilor. Aici este de fapt problema, nu va câștiga nimeni de pe urma acestei măsuri, doar niște băieți care își vor umple iar buzunarele de pe urma instalării acestor contoare suplimentare. Nu se înțelege că acest sector trebuie susținut în continuare și că trebuie să existe predictibilitate legislativă, în loc ca guvernanții să înceapă să pună pe butuci orice merge în această țară”, adaugă deputata Cristina Prună.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sunt atatea echipamente de productie proprie, ( minigeneratoare pe apa, eoliene, panouri solare, motogeneratoare, etc,) incat e forte greu sa fie inregistrate si cuantificata cantitatea consumata din propria productie.

  2. Se complica lucrulile simple, de ce nu se deconteaza energia la prosumatori ca si in statele vecine prin soldare ,ar elimina multe neplaceri pentru acestia, adica prosumatorul daca produce intr-un an 10000 kWh si consuma 12000kWh va plati diferenta sau se poate sa fie pe plus adica furnizorul va plati diferenta si nu se mai diferentieaza pretul la energie ,adica cea produsa egal cu cea absorbita din sistem!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.