Municipiul Constanța a scos la licitație în SICAP un contract de 588 milioane lei pentru construcția unei termocentrale de 160 MW pe gaz, dar care poate funcționa și pe un amestec de gaz și hidrogen. Suma reprezintă echivalentul lucrărilor de proiectare, asistență tehnică și execuție, termenul de realizare a proeictului fiind de 34 de luni, de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.
Termocentrala se va face pe locul CET Palas, unitatea Elcen care produce acum doar agent termic pentru municipiu, și va funcționa în cogenerare de înaltă eficiență, adică va produce energie electrică și termică la randamente mari. Finanțarea este asigurată din PNRR.
Vechiul CET Palas, cu excepția unor instalații care fac conexiunea cu SACET și SEN, va fi demolat fiind construit în anii 1970, cazanele sunt din anii 2.000 și nu mai funcționează decât partial, cu păcură și gaze.
„Noua sursă va avea o capacitate termică nominală de minim 160 MWt, fiind formată din următoarele instalații și auxiliare: 1. Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată din 5 (cinci) unități cu motor termic cu ardere internă, cu funcționare pe gaze naturale, de capacități egale, de minim 10,4 MWe și minim 9 MWt, împreună cu instalațiile auxiliare necesare, în configurație flexibilă care să permită utilizarea hidrogenului verde în amestec cu gazele naturale; 2. Instalație auxiliară de producere a energiei termice, formată din 4 (patru) cazane de apă caldă cu funcționare pe gaze naturale, de capacități egale, de minim 25 MWt, respectiv din 2 (două) cazane de abur cu funcționare pe gaze naturale, de minim 12 t/h, în configurație flexibilă care să permită utilizarea hidrogenului verde în amestec cu gazele naturale; 3. Stație de degazare termică și pompare a apei de adaos în rețeaua de termoficare; 4. Acumulator de căldură; 5. Stație de pompare agent termic aferentă instalațiilor de producere a energiei termice; 6. Ansamblu de foraje de apă pentru alimentarea stației de tratare a apei; 7. Stație electrică de racordare a generatoarelor, aferentă noii surse; 8. Racorduri și rețele în incintă”, este descrierea achiziției.
Ofertele se deschid în 6 septembrie. Departajarea se face în funcție de preț, de randamentul instalațiilor, de costul mentenanței, de temperatura minimă garantată a apei calde livrată în sezonul rece și de metodologia abordată în execuția contractului.
Termocentrala „CET Palas” din Constanța, aflată în proprietatea Electrocentrale Constanța S.A., societate aflată în insolvență, a fost transferată luna trecută în patrimoniul public de stat, prin finalizarea cu succes a mecanismului prevăzut de Ordonanța de Urgență nr. 60/2019, după cum anunța societatea CITR, liderul pieței de restructurare și insolvență din România, care s-a ocupat de acest caz.
Acest mecanism a fost primul transfer de acest tip realizat în România.
Valoarea de transfer a activului a fost de 107,7 milioane de lei, raportat la valoarea de piață stabilită în procedura de insolvență.
„Transferul termocentralei este o soluție identificată de echipa CITR, în calitate de administrator judiciar al Electrocentrale Constanța, în misiunea sa de a salva activitatea companiei prin asigurarea continuității producției de apă caldă și agent termic în municipiul Constanța. Transferul reprezintă unul dintre pilonii de restructurare a activității Electrocentrale Constanța. Strategia pe termen lung este integrarea CET Palas într-un SACET eficient operațional și din punct de vedere energetic care să se poată auto-susține. În acest proces foarte complex a fost realizat cu sprijinul Primăriei Constanța, Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor Publice, care au dat dovadă de multă implicare, deschidere și viziune pe termen lung” , a declarat Florin Constantin, partener în cadrul CITR.
Activ industrial de interes pentru sistemul energetic național, termocentrala „CET Palas” aparținea companiei Electrocentrale Constanța S.A., unul dintre puținii operatori economici din România care a putut îndeplini cerințele legale privind transferul unui astfel de activ sub egida dispozițiilor speciale ale Ordonanței 60/2019.
Electrocentrale Constanța SA a intrat în insolvență în data de 24.05.2019 din cauza pierderilor majore pe lanțul de furnizare a energiei termice. Principalii creditori ai CET Constanța sunt: S.N.G.N. Romgaz , S.N.T.G.N. Transgaz, RAJA Constanța, Tinmar Energy, Electrica Furnizare, Electrocentrale București și ANAF.
Societatea Electrocentrale Constanța S.A. este unicul producător de energie termică sub formă de apă fierbinte (peste 95%) necesară încălzirii și preparării apei calde menajere, ce furnizează agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al consumatorilor din Municipiul Constanța. Societatea deține termocentrala CET Palas, pusă în funcțiune în anul 1970. Combustibilul utilizat pentru producerea energiei termice este gazul natural.