Contractul pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă se semnează luna viitoare. 1.400 MW pana în 2032 și miliarde de euro cu bani împrumutați din Canada, SUA și Italia

nuclearelectrica, Cernavoda Foto: Nuclearelectrica

EnergoNuclear, deținută integral de Nuclearelectrica, va semna luna viitoare contractul pentru dezvoltarea noilor unități 3 și 4 la Centrala de la Cernavodă, în timpul Conferinței ONU privind schimbările climatice din 2024, a declarat luni ministrul energiei, Sebastian Burduja. Acesta este cel mai mare proiect de investiții în energie, de după Revoluție.

Contractul de inginerie, achiziții și management al construcției (EPCM) va fi semnat cu un consorțiu format din companiile americane de inginerie energetică Fluor și Sargent & Lundy, Atkins Realis din Canada, precum și Ansaldo din Italia, a declarat Burduja într-o postare pe Facebook.

COP29 va avea loc la Baku, Azerbaidjan, între 11 și 22 noiembrie.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Cea mai mare parte din finanțare va fi asigurată de statele din care provin companiile implicate, respective SUA, Canada și Italia. Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este un proiect ce va costa peste 8 miliarde de euro și este așteaptat să se finalizeze în 2031 – U1 și 2032 – U2. Va folosi pentru reactoare aceeași tehnologie CANDU, deținută de Atkins Realis, ca și la primele două deja instalate.

„Finanțarea este asigurată în mare parte de statele participante, prin USEXIM (3 miliarde USD), Canada (2 miliarde USD canadieni, acord semnat în prezența mea la Ottawa) și Italia (2 miliarde EUR, acord semnat în februarie 2024)”, a precizat Burduja.

Centrala nucleară de la Cernavoda acoperă în prezent aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al României. Unitățile 1 și 2 au o capacitate instalată de 700 MW fiecare și se bazează pe tehnologia CANDU 6 (Canadian Deuterium Uranium), cu uraniu natural drept combustibil și apă grea drept moderator și agent de răcire.

Comisia Europeană a emis în iulie un aviz pozitiv privind proiectul de extindere a CNE Cernavodă.

În iunie, Nuclearelectrica a declarat că intenționează să investească până la 841 de milioane de lei (183 de milioane de dolari/169,1 milioane de euro) în dezvoltarea Unităților 3 și 4, sub forma unui împrumut oferit EnergoNuclear.

În februarie, compania italiană de inginerie energetică Ansaldo Energia a declarat că unitatea sa Ansaldo Nucleare a fost de acord să revizuiască Unitatea 1 și să contribuie la dezvoltarea a încă două unități la centrala nucleară, susținută de o finanțare de până la 2 miliarde de euro din partea agenției italiene de investiții de stat SACE.

Statul român, prin Ministerul Energiei, deține un pachet de 82,5% din Nuclearelectrica, în timp ce restul acțiunilor se află în flotare liberă pe bursa de la București.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Încă o dovadă că autorul are probleme cu gramatica !
    Niciodată o propoziție sau frază nu începe cu o cifră sau un număr.
    Pe de altă parte , un contract tip EPCM se referă la managementul tuturor activităților: inginerie , achiziție si construcție , nu doar la construcție așa cum este tradus in text.
    In rest numai de bine.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.