Costul orar al forței de muncă în România a crescut cu 17% în trimestrul III față de aceeași perioadă a anului trecut

bani, lei, salariu, buget, cheltuieli, venit, taxe, taxa, tva Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată, după numărul zilelor lucrătoare, a înregistrat în trimestrul III o creștere de 3,18% față de precedentele trei luni, arată datele Institutului Național de Statistică. Față de aceeași perioadă a anului trecut, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o creștere de 17,12%.

Față de trimestrul II 2024, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice, arată datele INS. Cea mai semnificativă creștere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în învățământ (43,32%), ca urmare a vacanței școlare și, în consecință, a diminuării timpului efectiv lucrat. De asemenea, creșteri mai mari ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în activități de spectacole, culturale și recreative (4,38%), sănătate și asistență socială (3,17%), respectiv în alte activități de servicii (3,05%).

Față de perioada analizată, cele mai mari scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în intermedieri financiare și asigurări (-9,88%), tranzacții imobiliare (-3,71%), respectiv în informații și comunicații (-3,46%). Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe2 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 3,19%, iar cea a cheltuielilor indirecte2 (non-salariale) cu 3,02%.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Trimestrul III 2024 comparativ cu trimestrul III 2023

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în învățământ (26,71%), hoteluri şi restaurante (24,46%), tranzacţii imobiliare (22,03%), respectiv în alte activităţi de servicii (21,99%). Comparativ cu trimestrul III 2023, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut cel mai puțin în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (11,27%), informații și comunicații (11,45%), respectiv în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (12,93%).

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut în trimestrul III 2024 cu 17,15%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 16,51%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.