Costul orar cu forța de muncă a crescut cu 14% în primul trimestru al anului față de aceeași perioadă din 2022

cost forta de munca, calcule, birou Foto: Peels

În primul trimestru al anului, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 2,29%, iar față de același trimestru din 2022, rata de creștere a fost de 14,33%, arată datele Institutului Național de Statistică.

Trimestrul I 2023 comparativ cu trimestrul IV 2022 1

Față de trimestrul IV 2022, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice, în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (9,86%), construcții (7,81%), respectiv administrație publică (5,70%).

Cele mai mari scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) au avut loc în producția și furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-10,06%), industria extractivă (-4,50%) și în alte activități de servicii (-3,09%). Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe3 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 2,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,35%.

Trimestrul I 2023 comparativ cu trimestrul I 2022

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în industria extractivă (23,06%), construcții (21,84%), respectiv în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (21,43%).

În trimestrul I 2023 comparativ cu trimestrul I 2022, creșterile cele mai mici ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în sănătate și asistență socială (3,24%), alte activități de servicii (5,32%), respectiv în administrație publică (8,47%).

Foto: Peels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *