Cotațiile de referință la gaze naturale pe piața din Europa au crescut semnificativ luni dimineață, pe fondul rebeliunii din Rusia

iOS 17.4, actualizare, iphone, apple Foto: Dreamstime

Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa au sărit luni dimineaţa, în condiţiile în care nervozitatea faţă de rebeliunea din Rusia a agravat îngrijorările cu privire la aprovizionare pe o piaţă şi aşa volatilă, transmite Bloomberg.

În jurul orei 9:25, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 13%, până la 36,80 euro pentru un Megawatt-oră.

Pe parcursul acestei luni, preţul gazelor naturale în Europa a crescut cu peste 30%, în condiţiile în care opririle prelungite de producţie în Norvegia au contracarat cererea redusă. Fluctuaţiile de preţ s-au agravat în luna iunie, iar rebeliunea armată care a avut loc în week-end în Rusia nu va face decât să perturbe şi mai mult pieţele.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Riscurile geopolitice în Rusia sunt acum semnificativ mai mari decât înainte de week-end. Incertitudinea cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple în săptămânile următoare în interiorul Rusiei, mai degrabă decât situaţia din Ucraina” este ceea ce împinge cotaţiile la gaze în sus, susţine Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Chiar dacă Europa şi-a redus în mod semnificativ dependenţa de gazele ruseşti livrate prin conducte, Moscova rămâne un mare furnizor de gaze lichefiate. De asemenea, continentul european obţine cantităţi mari de gaze lichefiate din partea altor producători, precum SUA, iar acest tip de combustibil a jucat un rol crucial în asigurarea aprovizionării în timpul crizei energetice.

Există şi alţi factori care creează noi presiuni pe piaţă. Livrările de gaze naturale din Norvegia rămân limitate în condiţiile în care se efectuează lucrări de mentenanţă la mai multe facilităţi.

În Rusia, există semnale că situaţia începe să se calmeze. Autorităţile de la Moscova au ridicat regimul contra-terorist introdus sâmbătă iar Bursa de valori de la Moscova operează în mod normal.

“Per total, la fel ca şi pentru alte materii prime concentrate pe Rusia, pentru moment, impactul este limitat”, spune Ole Sloth Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: