Cote de piață în scădere pentru cele mai mari companii energetice din UE. Cum stăm în România?

Energie curent electricitate Foto: Pexels.com

Cotele de piață ale celor mai mari producători de energie electrică și de gaze din UE au scăzut în majoritatea țărilor începând cu 2013, când Eurostat a început să colecteze aceste date, arată biroul statistic european. În 2021, cota de piață a celui mai mare producător de energie electrică de pe piața energiei electrice a variat între țările UE. Cea mai mare cotă a fost înregistrată în Cipru (88%), urmată de Franța (79%), Croația (76%) și Estonia (64%). Cum stăm în România?

Un indicator al cotei de piață descrie cât de multă energie livrează cea mai mare companie din rețea pe o piață. Cotele de piață mai mari indică o piață monopolistă sau oligopolistă.

În 2021, cota de piață a celui mai mare producător de energie electrică de pe piața energiei electrice a variat între țările UE. Cea mai mare cotă a fost înregistrată în Cipru (88%), urmată de Franța (79%), Croația (76%) și Estonia (64%).

La celălalt capăt al scalei, cota de piață a celui mai mare producător pe piața energiei electrice a fost mai mică de 20% în patru state membre ale UE: Polonia, Lituania și Italia (toate cu 17%) și Suedia (19%).

România se afla în 2021 în a doua jumătate a clasamentului, cu o cotă de piață a celui mai mare producător de 30%.

 

De la un an la altul, din 2020 până în 2021, cea mai mare creștere a cotei de piață a fost raportată în Irlanda (32%), în timp ce cea mai mare scădere a fost înregistrată în Portugalia (-32%). Creșterea cotei indică o creștere a concentrării pieței, de exemplu, după o fuziune a marilor participanți pe piață. Dimpotrivă, o scădere a cotei indică o reducere a concentrării pieței. Dintre celelalte țări din UE, 15 au raportat o schimbare de la 2020 la 2021 care este sub 10%.

Comparativ cu 2013, cota de piață din 2021 a celui mai mare producător de pe piața energiei electrice a fost mai mică în majoritatea țărilor UE. Scăderea cotei de piață a variat de la -39 puncte procentuale (pp) în Luxemburg (în urma liberalizării pieței energiei electrice) și -20 pp în Slovacia la -1 pp în Bulgaria și -4 pp în Finlanda. În schimb, cota a rămas stabilă în Suedia (19%) și Polonia (17%), în timp ce a crescut în Ungaria (+10 pp), România (+3 pp) și Spania (+2 pp).

Importul și producția de gaze naturale: cota de piață a celei mai mari companii a scăzut în 14 țări din UE

În ceea ce privește importurile și producția de gaze naturale, cea mai mare cotă de piață a fost de 100% în Estonia, Malta și Suedia, unde o singură entitate a dominat producția și importurile naționale. În 2021, în Suedia, energia brută disponibilă din gaze naturale reprezenta doar 2,3% din total. Malta este o piață mică, astfel încât este de așteptat ca o singură entitate să poată acoperi nevoile pieței.

În schimb, cea mai mare companie de import și producție de gaze naturale a avut cel mai scăzut nivel de penetrare a pieței în Irlanda (22%) și în Cehia (23%).

În România, cota de piață a celui mai important jucător era de sub 40%.

De la un an la altul, din 2020 până în 2021, cea mai mare scădere a cotei de piață a fost raportată în Croația (-45%) și în Cehia (-38%). Numărul principalelor companii care importă sau produc gaze naturale pentru piața locală a crescut de la 5 la 6 în Cehia și de la 3 la 5 în Croația.

Comparativ cu 2013, cota de piață a celei mai mari companii de import și de producție de gaze naturale a scăzut în 14 state membre ale UE cu date disponibile în 2021. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Grecia (-61 pp), Letonia (-54 pp) și Cehia (-46 pp).

Între timp, cota a rămas aceeași în Suedia (la 100%), în timp ce a crescut în patru membri ai UE: Lituania (+22 pp), Estonia (+16 pp), Slovacia (+13 pp) și Belgia (+7 pp).

 

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *