Cote de piață în scădere pentru cele mai mari companii energetice din UE. Cum stăm în România?

Energie curent electricitate Foto: Pexels.com

Cotele de piață ale celor mai mari producători de energie electrică și de gaze din UE au scăzut în majoritatea țărilor începând cu 2013, când Eurostat a început să colecteze aceste date, arată biroul statistic european. În 2021, cota de piață a celui mai mare producător de energie electrică de pe piața energiei electrice a variat între țările UE. Cea mai mare cotă a fost înregistrată în Cipru (88%), urmată de Franța (79%), Croația (76%) și Estonia (64%). Cum stăm în România?

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Un indicator al cotei de piață descrie cât de multă energie livrează cea mai mare companie din rețea pe o piață. Cotele de piață mai mari indică o piață monopolistă sau oligopolistă.

În 2021, cota de piață a celui mai mare producător de energie electrică de pe piața energiei electrice a variat între țările UE. Cea mai mare cotă a fost înregistrată în Cipru (88%), urmată de Franța (79%), Croația (76%) și Estonia (64%).

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

La celălalt capăt al scalei, cota de piață a celui mai mare producător pe piața energiei electrice a fost mai mică de 20% în patru state membre ale UE: Polonia, Lituania și Italia (toate cu 17%) și Suedia (19%).

România se afla în 2021 în a doua jumătate a clasamentului, cu o cotă de piață a celui mai mare producător de 30%.

 

De la un an la altul, din 2020 până în 2021, cea mai mare creștere a cotei de piață a fost raportată în Irlanda (32%), în timp ce cea mai mare scădere a fost înregistrată în Portugalia (-32%). Creșterea cotei indică o creștere a concentrării pieței, de exemplu, după o fuziune a marilor participanți pe piață. Dimpotrivă, o scădere a cotei indică o reducere a concentrării pieței. Dintre celelalte țări din UE, 15 au raportat o schimbare de la 2020 la 2021 care este sub 10%.

Comparativ cu 2013, cota de piață din 2021 a celui mai mare producător de pe piața energiei electrice a fost mai mică în majoritatea țărilor UE. Scăderea cotei de piață a variat de la -39 puncte procentuale (pp) în Luxemburg (în urma liberalizării pieței energiei electrice) și -20 pp în Slovacia la -1 pp în Bulgaria și -4 pp în Finlanda. În schimb, cota a rămas stabilă în Suedia (19%) și Polonia (17%), în timp ce a crescut în Ungaria (+10 pp), România (+3 pp) și Spania (+2 pp).

Importul și producția de gaze naturale: cota de piață a celei mai mari companii a scăzut în 14 țări din UE

În ceea ce privește importurile și producția de gaze naturale, cea mai mare cotă de piață a fost de 100% în Estonia, Malta și Suedia, unde o singură entitate a dominat producția și importurile naționale. În 2021, în Suedia, energia brută disponibilă din gaze naturale reprezenta doar 2,3% din total. Malta este o piață mică, astfel încât este de așteptat ca o singură entitate să poată acoperi nevoile pieței.

În schimb, cea mai mare companie de import și producție de gaze naturale a avut cel mai scăzut nivel de penetrare a pieței în Irlanda (22%) și în Cehia (23%).

În România, cota de piață a celui mai important jucător era de sub 40%.

De la un an la altul, din 2020 până în 2021, cea mai mare scădere a cotei de piață a fost raportată în Croația (-45%) și în Cehia (-38%). Numărul principalelor companii care importă sau produc gaze naturale pentru piața locală a crescut de la 5 la 6 în Cehia și de la 3 la 5 în Croația.

Comparativ cu 2013, cota de piață a celei mai mari companii de import și de producție de gaze naturale a scăzut în 14 state membre ale UE cu date disponibile în 2021. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Grecia (-61 pp), Letonia (-54 pp) și Cehia (-46 pp).

Între timp, cota a rămas aceeași în Suedia (la 100%), în timp ce a crescut în patru membri ai UE: Lituania (+22 pp), Estonia (+16 pp), Slovacia (+13 pp) și Belgia (+7 pp).