„Crăciun fericit”! Primul SMS din lume s-a vândut la licitație cu peste 100.000 de euro

primul sms, Vodafone, NFT Foto: Vodafone

Primul mesaj text trimis vreodată, care conținea cuvintele „Crăciun fericit”, a fost vândut marți la licitație pentru 107.000 de euro ca „jeton nefungibil” (Non-Fungible Token – NFT), scrie Reuters.

SMS-ul, care a fost trimis în data de 3 decembrie 1992, a fost scos la licitație de compania britanică de telecomunicații Vodafone.

Cumpărătorul va primi replica detaliată și unică a protocolului original de comunicare care a transmis SMS-ul, iar încasările vor merge către UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați.

Transmiterea mesajului, cu aproape trei decenii în urmă, a fost un moment decisiv în istoria comunicațiilor mobile. În 1999, la șapte ani de la trimiterea primului SMS prin rețeaua Vodafone, a fost în sfârșit posibilă transmiterea de mesaje text în mai multe rețele, accelerând utilizarea și popularitatea acestora.

De la vechiul SMS la viitorul NFT

La fel ca SMS-urile în anii ‘90 și începutul anilor 2000, tehnologia blockchain a înregistrat o rată de adopție din ce în ce mai mare, iar lumea noastră a intrat într-o nouă eră modelată de soluțiile digitale, amintesc acum cei de la Vodafone. Internetul și aplicațiile evoluează constant într-un ritm din ce în ce mai alert. În ultimele 12 luni, spre exemplu, NFT-urile generate și stocate în blockchain au cunoscut, în sfârșit, momentul lor de glorie. Aceste token-uri funcționează ca certificate de proprietate unice și imposibil de falsificat, care dovedesc digital dreptul de proprietate asupra unui anumit activ. Modalitatea lor de utilizare variază, printre altele, de la proprietatea asupra unor opere de artă digitale și a unor obiecte de colecție până la articole virtuale pentru jocuri online și domenii web.

„Non-Fungible” se referă la un bun „inamovibil”, ceea ce înseamnă că NFT-urile pot fi utilizate pentru a dovedi proprietatea asupra unui activ și drepturile asociate de vot, spre exemplu, într-o manieră inalterabilă și neechivocă. Proprietarul unui NFT îl deține în propriul portofel blockchain – care este echivalentul unui portofel digital.

Ascensiunea tehnologiei blockchain și a NFT-urilor este similară cu ceea ce a realizat Vodafone prin transmiterea primului mesaj text. Vodafone va imortaliza propriul moment istoric în blockchain, scoțându-l la licitație ca NFT.

 

Foto: Vodafone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *