Creditarea companiilor din zona euro a accelerat în septembrie

calculator calcule bani criza economie grafic contabil pexels sursa foto: Pexels

Creditarea companiilor din zona euro a accelerat în septembrie, extinzând cea mai îndelungată perioadă de împrumuturi ridicate din ultimul deceniu, în pofida majorării dobânzilor şi a perspectivelor economice sumbre, arată datele unui studiu publicat miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Împrumuturile acordate în septembrie companiilor au urcat cu 8,9%, cel mai rapid ritm de creştere de la începutul lui 2009, depăşind avansul de 8,8% din august, în timp ce creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 4,4%, după o expansiune de 4,5% în august.

În iulie, Banca Centrală Europeană a început majorarea dobânzilor, pentru a contracara inflaţia record, dar până acum aceste evoluţii nu au descurajat împrumuturile de la bănci, care au crescut mai lent dobânzile la credite.

Totuşi, fluxul de împrumuturi către companii a încetinit la 27,3 miliarde de euro în septembrie, de la 68,2 miliarde de euro în august.

Anul acesta, creşterea creditării a fost robustă, chiar dacă băncile au înăsprit accesul la fonduri, ceea ce reflectă parţial nevoia de lichidităţi crescută a firmelor pentru a acoperi costurile ridicate cu energia.

Dar studiul BCE indică faptul că în trimestrul patru din 2022 cererea pentru împrumuturi ar urma să scadă în toate sectoarele, în urma majorării dobânzilor şi a declinului economiei.

Creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a accelerat la 6,3% în septembrie, de la 6,1% în august, depăşind estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de 6,1%.

Datele reflectă parţial decizia BCE de a încheia la 1 iulie achiziţiile de active în cadrul programului APP (asset purchase programme), introdus în 2014, pentru stimularea zonei euro şi evitarea unei potenţiale deflaţii.

Acest program a ajutat la menţinerea costurilor scăzute de împrumut în statele puternic îndatorate din zona euro.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *