Cresc cotaţiile la gaze în Europa, înaintea expirării acordului privind tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Preţurile de referinţă la gazele naturale din Europa au crescut marţi, în anticiparea încheierii la 31 decembrie a acordului care reglementează tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au urcat marţi cu 1,1%, la 48,40 euro pentru un Megawatt-oră (MWh).

Ucraina, care rezistă de aproape trei ani invaziei ruseşti, va opri tranzitul gazelor ruseşti la începutul anului viitor. Contractul expiră la 31 decembrie, iar autorităţile de la Kiev au anunţat de mult timp că nu va fi prelungit.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Marţi, Gazprom a anunţat că a redus volumul de gaze spre Europa via Ucraina. Livrările ar urma să fie oprite complet la 1 ianuarie, după expirarea acordului pe cinci ani privind tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina. Astfel, Moscova va pierde aproape complet accesul pe piaţa europeană profitabilă a gazelor naturale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Oprirea livrărilor spre Slovacia şi alte state din Europa Centrală vine într-un moment în care regiunea ar urma să se confrunte cu temperaturi scăzute în ianuarie. De asemenea, stocurile scad mai repede decât de obicei, fiind mult mai dificilă reumplerea pentru viitorul sezon.

În ultima perioadă au sporit presiunile asupra Ucrainei pentru a menţine tranzitul gazelor ruseşti iar premierul slovac Robert Fico a ameninţat Ucraina vineri, afirmând că ţara sa, în schimb, nu va mai furniza electricitate.

Acesta a trimis duminică o scrisoare Comisiei Europene în care spune: “acceptarea tacită a deciziei unilaterale a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a bloca tranzitul gazelor ruseşti este greşită şi iraţională şi va duce la “sporirea tensiunilor şi a măsurilor reciproce”. În opinia sa, întreruperea va afecta mai mult UE decât Rusia.

Comisia Europeană a informat că de peste un an lucrează cu statele membre UE pentru a pregăti scenariul fără tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina şi a asigura livrări alternative ţărilor afectate.

Măsurile de eficienţă energetică şi extinderea energiei regenerabile au consolidat în ultimii ani securitatea aprovizionării cu gaze a Europei.