Cresc din nou ratele la credite. Dobânzile la creditele noi, legate de IRCC, se majorează de la 1 octombrie

ocean credit Sursa foto: Ocean Credit

Cresc din nou ratele la creditele luate de români după luna mai 2019 și la creditele refinanțate, deoarece Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) se majorează de astăzi, 1 octombrie.

IRCC a crescut, așadar, de la 2,65% la 4,06%, de la 1 octombrie, conform datelor publicate de Banca Națională a României. Noul IRCC va fi valabil pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie.

Așadar, de la 1 octombrie, consumatorii cu rate legate de IRCC vor resimți o creștere a ratei lunare cuprinsă între 200 şi 250 de lei.

IRCC a luat locul mai cunoscutului ROBOR și este dobânda care se aplică la creditele luate de debitori începând din mai 2019, dar și la creditele mai vechi de această dată, dar refinanțate după mai 2019. IRCC reprezintă media la care se fac tranzacțiile interbancare pe toate scadențele. El este o „oglindă” a ROBOR, dar este calculat cu un decalaj întârziat de trei luni.

În acelaşi timp, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este cotat la 7,93%.

De la 1 ianuarie, indicele IRCC va crește din nou, iar analiștii se așteaptă la o valoare apropiată de 6%.

Sursa foto: Ocean Credit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *