Compania CFR Călători va solicita peste 660 de milioane lei la rectificarea bugetară pentru a acoperi majorarea salariilor care se aplică de la 1 iulie conform „Statutului Personalului Feroviar”, a anunțat directorul general CFR Călători, Traian Preoteasa. Legea Statutului Personalului Feroviar a fost promulgată în 2020, permite creșteri salariale de 20-30%, dar Guvernul a prorogat aplicarea de mai multe ori, decizie care a dus și la marea grevă din decembrie 2021 când feroviarii au oprit sute de trenuri.
Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023, iar majorarea salarială urmează să se aplice de la 1 iulie. Impactul pentru bugetul CFR Călători (companie cu peste 14.000 de angajați) este de 660 de milioane de lei, a explicat într-o conferință la Ministerul Transporturilor directorul Preoteasa.
„Impactul pentru perioada 1 iulie-31 decembrie este de 660 mii lei, 660 de milioane, doar pe jumătate de an, având în vedere că Statutul a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar (n.r. majorările) se aplică din iulie pentru că este în vigoare Contractul Colectiv de Muncă, deci pentru jumătate de an este efortul financiar. Salariile vor crește cu un procent destul de mare, nu cred că vom avea multe cereri de pensionare. Este exclusă o majorare a prețului biletelor, iar singura soluție pentru a acoperi creșterea de salarii este din subvenție. Statutul nu se mai poate proroga este Lege în vigoare, cel puțin pe fondul de salarii. Avem discuții cu Ministerul Finanțelor, am făcut demersuri pentru toată suma la rectificare”, a afirmat Traian Preoteasa.
La cele trei mari companii feroviare, CFR Infrastructură, CFR Călători și CFR Marfă, sunt aproximativ 50.000 de angajați. Statutul Personalului Feroviar se va aplica și la Metrorex unde sunt 5.861 angajați.
Majorarea salarială se acordă prin modificarea coeficienților minimi de ierarhizare: de la coeficientul 1 pentru muncitorii necalificați, 1,50 pentru cei calificați, 1,60 maiștri și 2,20 pentru studii superioare.