Crește contribuția virată la Pilonul 2 de pensii, de la 3,75% la 4,75%/ Proiect adoptat de Camera Deputaților, for decizional

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Contribuția virată la pensiile private Pilon II va crește la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024, de la 3,75% în prezent. Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputaților, for decizional și merge la promulgare.

Proiectul a primit 282 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere.

Proiectul de lege vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.23/2022 prin care se completează art. 43 din Legea nr.411/2004 cu un nou alineat, urmărindu-se majorarea contribuţiei la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Măsura de a crește contribuțiile pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual este asumată ca jalon din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), cât și în Programul de Guvernare.

În prezent, un angajat virează 25% din salariul brut la pensii, sub formă de contribuție de asigurări sociale (CAS). Din total, 21,25% merg către sistemul public de pensii (Pilonul I), iar 3,75% merg către pensiile private (Pilon II).

În cazul în care Guvernul majorează cota virată la Pilonul II și nu compensează cota virată la Pilonul I, contribuțiile virate la sistemul public de pensii vor scădea la 20,25%.

În 2018, Guvernul a scăzut contribuția la Pilonul II, în loc să o crească, cum prevedea legea

Pensia privată obligatorie, numită şi pensie Pilonul II, a fost introdusă în 2008 şi a fost stabilită drept obligatorie pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani. Acest tip de pensie era opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani.

Pilonul II înseamnă că o mică parte din contribuţia de asigurări sociale (CAS) plătită de toţi românii către bugetul public este direcţionată către fonduri private de pensii, bazate pe acumulare şi investirea continuă a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu aparţin societăţilor de administrare, ci românilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privată a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Când a demarat acest sistem, procentul a fost de 2% şi a crescut cu 0,5% în fiecare an, până în 2010 când, din cauza crizei economice, Guvernul a fost nevoit să îngheţe pentru mai mulţi ani contribuţia.

Deşi în 2018 aceasta trebuia să crească de la nivelul de 5,1% la 6%, Executivul a scăzut acest procent la 3,75%, cu pretextul „revoluției fiscale” și al transferului contribuţiilor de la angajator la angajat şi a majorării salariului brut. Atunci și valoarea brută a contribuției a scăzut. Astfel, în prezent, statul reţine din salariul unui român o cotă de 25% de CAS, iar din aceasta 3,75% sunt viraţi în conturile românilor din Pilonul II.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. O mare șarlatanie acest pilon 2. Din August anul trecut valoarea acumulată a scăzut constant.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.