Crește producția de gaze

gaze Caragele Romgaz

Producția de gaze curentă a României este, de o săptămână în jurul valorii de 25 de milioane de metri cubi zilnic (24,9 – 25 milioane metri cubi), potrivit datelor interactive Transgaz, ceea ce înseamnă o creștere de câteva procente față de mediile de până în luna noimebrie. Astfel, de la circa 23 – 23,5 de milioane de metri cubi zilnic, suntem acum la aproape 25 de milioane, adică o creștere de 5, până la 7 procente. Nu înseamnă mult, însă, în contextul actual, în care fiecare metru cub contează, este ceva. Mai mult, producția ar mai putea crește, până în jurul a 26 de milioane de metri cubi zilnic.

„Și-a rezolvat Romgaz problemele cu sondele pe care le avea. Și Petrom și-a turat producția. Chiar va mai crește ceva (producția de gaze – n.r.), până spre 26 milioane, și tot din zona Romgaz va veni”, spune, pentru Economedia.ro, o sursă bine informată din piață.

Extracția curentă de gaze este acontată de Romgaz, Petrom și de Black Sea Oil & Gas, în Marea Neagră. În cazul acestei producții offshore, cantitatea este relativ constantă – 3 milioane de metri cubi zilnic.

În ceea ce privește totalul surselor de gaz disponibile, trebuie precizat că, pe lângă producția curentă, mai avem 6 milioane de metri cubi importuri, din care jumătate reprezintă tranzit către Ungaria (celelalte 3 milioane rămân în țară), iar 1,3 milioane de metri cubi reprezintă extracție din depozite. Înmagazinarea a scăzut drastic, până la 3 milioane de metri cubi, întrucât capacitățile subterane sunt aproape pline.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *