Războiul din Ucraina și persistența presiunilor inflaționiste cresc riscurile pe piața creditelor ipotecare din țările din Europa Centrală și de Est, potrivit Moody’s. Chiar dacă scenariul de bază al analizei agenției de rating este că vulnerabilitatea pieței obligațiunilor ipotecare este limitată față de efectele adverse ale creșterii inflației, o combinație între persistența inflației și riscurile geopolitice care decurg din războiul din Ucraina crește acest pericol, scrie Oikonomikos Tachydromos, citat de Rador.
Cât de mare va fi influența inflației?
Performanța creditelor ipotecare este de așteptat să se deterioreze moderat, dar nu va scădea semnificativ ratingul de credit al obligațiunilor garantate. Inflația crește în ritm alert în țările din Europa Centrală și de Est, ceea ce duce la o scumpire a costului vieții, împovărând capacitatea celor împrumutați prin credite ipotecare de a fi consecvenți în îndeplinirea obligațiilor lor de împrumut. Cu toate acestea, debitorii din țările Europei Centrale și de Est se află în medie într-o poziție bună pentru a face față presiunilor inflaționiste în creștere datorită unor date economice puternice, cum ar fi un procent scăzut al gospodăriilor cu credite ipotecare al căror venit este sub 60% din venitul mediu și un procent scăzut al împrumuturilor cu un coeficient ridicat de împrumut în raport cu valoarea creditelor ipotecare (LTV). Analiza Moody’s arată că vulnerabilitatea la inflație este relativ mai mare în România (Baa3 stabil) decât în Slovacia (A2 stabil) și Polonia (A2 stabil) și mai scăzută în Cehia (Aa3 stabil) și Ungaria (Baa2 stabil) decât în celelalte țări, dar, per total, este una limitată pentru toate aceste țări.
Ce înseamnă majorarea dobânzilor?
Majorarea ratelor dobânzilor va contribui la compensarea costurilor și nevoilor mai mari ale emitenților de obligațiuni garantate. Creșterea ratelor dobânzilor va îmbunătăți marjele de profit net pentru băncile din Europa Centrală și de Est, în special în țările cu credite ipotecare cu dobândă variabilă, deoarece veniturile nete din dobânzi cresc în timp ce dobânzile pentru depuneri se ajustează încet. Veniturile mai mari vor ajuta băncile să compenseze o creștere a costurilor, menținând stabilă probabilitatea de neîndeplinire a obligațiilor emitenților, care sunt principala sursă de plăți pentru obligațiunile garantate. În plus, programele de obligațiuni garantate au un grad moderat de rezistență la o deteriorare a ratingului de credit al emitentului.
Riscurile geopolitice și ratingul de credit al țărilor
Invadarea Ucrainei de către Rusia crește riscurile pentru obligațiunile garantate în țările din Europa Centrală și de Est. Invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut de asemenea riscurile geopolitice pentru țările din Europa Centrală și de Est. În cazul în care conflictul militar afectează ratingul de credit al țărilor din Europa Centrală și de Est, acest lucru va fi negativ și pentru obligațiunile țărilor respective. Majoritatea ratingurilor pentru obligațiunile țărilor din Europa Centrală și de Est se află la limita maximă, subliniază Moody’s. Dacă reducem plafoanele maxime ale țărilor din cauza deteriorării ratingului acestora, vor scădea și ratingurile obligațiunilor garantate care se află deja la limita maximă a țărilor respective.