Nivelul anual al inflaţiei în statele din zona euro a atins un nou record în octombrie, cu o medie de 10,7%, înregistrând o creştere puternică, de la 9,9% cât era în septembrie, anunţă Eurostat, serviciul de statistică al Comisiei Europene.
În plus, pe lângă inflația record, creşterea economică a zonei euro a încetinit puternic în al treilea trimestru, mai spune Eurostat.
Această dinamică este alimentată de o creştere a preţurilor energiei, din nou, domeniu în care inflaţia atinge 41,9%, ”cel mai mare nivel anual”.
Produsele alimentare s-au scumpit cu 13,1% în decurs de un an.
În decurs de un an, bunurile industriale – excluzând energia – s-au scumpit cu 6%, iar serviciile cu 4,4%.
Eurostat a constatat, în al treilea trimestru, o creştere economică medie de 0,2%, atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană (UE).
Este vorba despre o încetinire puternică a ritmului, faţă de creşterea economică de 0,8% înregistrată în trimestrul al doilea în statele din zona euro.
Comparativ cu același trimestru al anului precedent, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 2,1% în zona euro și cu 2,4% în UE în trimestrul al treilea din 2022, după ce în trimestrul precedent a fost de +4,3% în ambele zone.
Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date pentru al treilea trimestru din 2022, Suedia (+0,7%) a înregistrat cea mai mare creștere față de trimestrul precedent, urmată de Italia (+0,5%), Portugalia și Lituania (ambele +0,4%). Scăderi au fost înregistrate în Letonia (-1,7%), precum și în Austria și Belgia (ambele -0,1%). Ratele de creștere de la an la an au fost pozitive pentru toate țările, cu excepția Letoniei (-0,4%).