Creșterea prețurilor petrolului îngrijorează și mai mult investitorii de pe burse

Redacția feb. 20, 2022 0 comentarii
Wall Street

Investitorii de pe Wall Street atrag atenția asupra unei noi îngrijorări cu care bursa se confruntă, pe lângă efectele conflictului între Rusia și Ucraina: creșterea prețurilor petrolului, scrie Reuters.

Prețurile țițeiului din SUA se situează la aproximativ 91 de dolari pe baril, după ce au crescut cu aproximativ 40% de la 1 decembrie și la începutul acestei săptămâni au atins cel mai ridicat nivel din 2014. Prețurile țițeiului Brent au crescut și ele și sunt aproape de maximele din ultimii 7 ani.

Creșterea rapidă a prețurilor petrolului poate fi o evoluție îngrijorătoare pentru piețe, deoarece întunecă perspectivele economice prin creșterea costurilor pentru întreprinderi și consumatori. Creșterea prețurilor la țiței amenință, de asemenea, accelerarea inflația deja în creștere, agravând îngrijorările că Fed va trebui să înăsprească agresiv politica monetară pentru a reduce prețurile de consum.

Creșterea tensiunilor dintre Rusia, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume și Ucraina a contribuit recent la stimularea creșterii petrolului, care a fost susținută de o revenire a cererii în urma pandemiei de coronavirus.

Analiștii Capital Economics au declarat la începutul acestei săptămâni că prețurile țițeiului și gazelor naturale ar crește dacă conflictul din Ucraina ar escalada. Prețurile ridicate ale petrolului au contribuit la creșterea inflației din SUA, care a crescut cu cel mai rapid ritm din aproape patru decenii luna trecută: în timp ce prețurile de consum generale au crescut cu 7,5% de la un an la altul în ianuarie, componenta energetică a indicelui a crescut cu 27%.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.