Cristian Bichi, consilier al guvernatorului BNR: Costul neintroducerii monedei euro digital/ BCE trebuie să proiecteze o monedă digitală care să aducă utilizatorilor indubitabil avantaje în comparație cu metodele deja existente de plată

euro, digital, moneda, cripto Sursa foto: Banca Centrala Europeana

Cristian Bichi, consilier al guvernatorului BNR, a publicat pe site-ul Opinii BNR un articol despre moneda euro digital și despre efectele neadoptării acesteia. El menționează cum a tratat subiectul noul guvernator al Băncii Italiei, Fabio Panetta, care a folosit o abordare contrafactuală, și anume, prezentarea posibilelor consecințe macroeconomice ale neadoptării unei monede digitale de bancă centrală (CBDC) în țările ce au trecut la moneda unică europenă.

Mai întâi, Cristian Bichi menționează că subiectul CBDC începe să capete o importanță societală din ce în ce mai mare, elemente tehnice ce țin de sistemele de plăți devenind, în ultimii ani, materie primă pentru alimentarea teoriilor conspiraționiste și obiect al dezbaterilor publice/politice.

Convingeri de genul că CBDC sunt proiectate special ca un instrument pentru confiscarea banilor de la proprietarii acestora și pentru controlul populației sunt împărtașite deja de numeroase persoane, atât din România, cât și din alte țări, ca rezultat al eforturilor asidue depuse pe rețelele de socializare și în mass-media de adepți ai teoriilor conspiraționiste.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Banii evoluează în timp ca instrument de plată și instituție socială, arată autorul. Astfel, băncile centrale din întreaga lume se pregătesc pentru noua era digitală, explorând potențialul emiterii de “instrumente de plată digitală alături de numerar (cash) ca un următor pas logic în evoluția banilor de banca centrală”. Legat de acest aspect, Fabio Panetta subliniează că, potrivit unui sondaj BRI din 2022, 80 de bănci centrale (din 83 analizate) sunt implicate, într-o formă sau alta, în activități legate de promovarea CBDC. Banca Centrală Europeană (BCE) este una din aceste instituții, luând recent decizia de a trece de la etapa de investigații la cea de lansare a fazei de pregătire a proiectului euro digital.

Ce presupune proiectul euro digital?

Fabio Panetta este conștient că există unele îngrijorări legate de CBDC, arată consilierul guvernatorului BNR. Unele persoane se tem că euro digital nu va avea foarte mult succes, întrucât nu este foarte clar dacă noua moneda va oferi beneficii suplimentare celor oferite de metodele de plăți deja existente. Alții consideră că euro digital va avea prea mult succes, putând afecta astfel volumul depozitele bancare tradiționale și introducând pe această cale instabilitate în sistemul financiar.

Guvernatorul Băncii Italiei răspunde astfel: “Un euro digital va fi o forma digitală de cash care va fi utilizată pentru toate plățile digitale în cadrul zonei euro, fără costuri, atât on-line, cât și off-line. El va oferi cel mai înalt nivel de protecție a vieții private de la bun început (by default)și va permite utilizatorilor să deconteze plățile instant în moneda de bancă centrală. El poate fi utilizat pentru plăți de la persoană la persoană (P2P), la punct de vânzare (POS), de comerț electronic și către guvern. Niciun instrument de plată digital existent nu oferă toate aceste trăsături.

 Scenariul contrafactual: eforturile firmelor tehnologice de a obține dominația

Guvernatorul Panetta consideră că meritele monedei euro digitale ar trebuie evaluate pornind nu de la peisajul de plăți actual, ci de la modul în care ar putea acesta evolua în viitor, notează consilierul guvernatorului BNR. Evaluarea ar trebui să ia în considerare faptul că sistemul financiar nu va rămâne în afara revoluției digitale, că se așteaptă ca utilizarea numerarului să scadă în continuare și că marile fime/platforme de tehnologie (Apple, X, Amazon, Tencent, Paypal) au început să se extindă în sectorul plăților si urmăresc să ofere și alte servicii financiare, valorificând sfera lor de operare globală și numărul extrem de mare de clienți, arată Cristian Bichi.

Conform sublinierii guvernatorului Băncii Italiei, în prezent, un număr redus de firme internaționale, în special americane, domină piața europeană a plăților cu carduri și on-line, atât la nivel național, cât și transfrontalier. Firmele de carduri internaționale operează rețele de plăți care sunt exclusiv compatibile cu terminalele lor de la punctele de vânzare. Această stare de fapt are efecte negative asupra competiției, prin ridicarea de bariere în privința intrării și expansiunii altor potențiali competitori, și ea nu a suferit schimbări importante în ciuda intervențiilor de până acum ale autorităților de reglementare.

Prin urmare, “…dată fiind dificultatea de a utiliza cash în comerțul electronic, consumatorii sunt confruntați cu soluții de plăți dominante care lucrează bine, dar care ar putea sa nu fie adaptate suficient necesităților și preferințelor lor … Această situație duce la o complexitate și costuri ce nu sunt necesare, întrucât consumatorii sunt fortați să se bazeze pe o varietate de soluții de plată în funcție de tranzacția specifică și contrapartida implicată”. În contextul expus mai sus, este justificată “introducerea unei soluții de plăți cu adevarat publică și ușor accesibilă pentru a salvgarda competiția, a răspunde mai bine necesităților utilizatorilor și a păstra autonomia europeană”, cum ar fi euro digital, conchide consilierul guvernatorului BNR.

El mai arată că obținerea de către platformele tehnologice a unor poziții dominante în sectorul plăților implică riscuri pentru stabilitatea monetară și financiară a statelor naționale. În fața acestui fenomen, Fabio Panetta consideră că inacțiunea ar fi costisitoare și că băncile centrale trebuie să intervină prin emiterea unor monede digitale proprii (CBDC). În cuvintele sale, disponibilitatea CBDC și o reglementare efectivă, vor fi “necesare pentru a asigura competiție, dreptul la viață privată și o funcționare lină a plăților și a procesului de intermediere financiară”. În ceea ce privește BCE și băncile centrale membre, instituțiile respective se pregătesc pentru o posibilă emitere a euro digital, pentru a fi în măsură să răspundă eventualelor consecințe nedorite ale revoluției tehnologice în curs.

Intervenția se încheie cu sublinierea că scopul ultim al tuturor acestor eforturi complexe la nivel european este ca euro digital să fie în beneficiul fiecărei persoane. Cristian Bichi concluzionează că “aceasta este marea sfidare pentru BCE: să proiecteze o monedă digitală care să fie considerată de utilizatori ca aducând indubitabil avantaje în comparație cu metodele deja existente de plată. În acest context, adoptarea cu succes a euro digital va depinde, în mare măsură, și de convingerea utilizatorilor că noua monedă va asigura standarde înalte de protecție a vieții private și că afirmațiile legate de valabilitatea/utilizarea sa limitată în timp și spațiu – vehiculate frecvent în mass-media – nu sunt nimic altceva decât teorii conspiraționiste.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: