Cristian Păun, profesor de economie: Avem un PIB umflat de inflație/ Guvernul ne îndeamnă să trăim pe caiet, iar anul viitor va veni să-i plătim datoriile și ne va crește TVA-ul/ Ne vor șicana și cu impozitul pe venit, fie îl cresc la 16%, fie îl fac progresiv

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

Guvernul se laudă cu un PIB umflat de inflație și de faptul că leul nu s-a depreciat în fața monedei europene în ultimii ani, deși acest lucru ar fi trebuit să se întâmple, crede profesorul de economie Cristian Păun. El a declarat la Europa FM că problema mare la acest PIB este că el se formează pe o datorie consistentă, cu deficite excesive în spate, cu inflație în spate, se formează concentrat în jurul Bucureștiului într-o proporție foarte mare.

Reamintin, premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că Produsul Intern Brut al României a ajuns la 1.600 miliarde lei în 2023 și a crescut cu aproape 40% față de anul 2021, iar pentru anul 2024 prognoza este că va trece de 1.700 de miliarde.

El a precizat că „acesta este efectul investițiilor anuale de peste 100 de miliarde de lei, mai ales în infrastructură”.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Premierul a menționat că cea mai importantă veste este scăderea inflației pe luna martie la 6,6% de la 7,2% cât era în februarie. El a precizat că acesta este un efect al prelungirii plafonării la energie și gaze, precum și a plafonării adaosului comercial la alimente de bază.

În primul și în primul rând vorbim de nivelul PIB-ului și cred că este vorba de PIB-ul nominal, adică vorbim de 1600 de miliarde de lei, în condițiile în care noi am avut o inflație în ultimii 3 ani, cumulat undeva către 30% și asta, cum să spun eu, inflație calculată pe niște medii, foarte complicată și discutabilă, dar oricum am avut această inflație consistentă. 

Deci, practic, avem un PIB în lei puternic umflat de inflație și, paradoxal, inflația noastră fiind de trei ori mai mare decât cea din zona euro. În mod normal, cartea de economie spune că leul ar trebui să se deprecieze atunci când inflația la leu este mai mare decât inflația la euro. Și e și logic, cred că toată lumea intuiește că acest lucru ar trebui să se întâmple. Ei bine, la noi nu s-a întâmplat. Leu a rămas fix față de euro. Și atunci, normal, dacă împarți o sumă care a fost inflatată, a fost crescută nominal cu inflația, o împarți la un curs care a rămas undeva 4 lei 90, 3 ani de zile nu s-a schimbat, vă dați seama că o să obținem niște sume în euro colosale,  dacă mai împărțim suma asta și la niște locuitori care au mai emigrat din România pe locuitor, suma asta în euro, foarte, foarte generoasă, apărută din calculul pe care l-am arătat aici duce către Luxemburg. Adică suntem avioane cu reacție, nu glumă”, a declarat Cristian Păun.

El a mai explicat că PIB-ul este dezechilibrat, format mai ales în urban, în condițiile unei industrii care scade.

Se formează preponderent undeva în urban, undeva pe la 60%, deci vorbim despre un PIB dezechilibrat, puternic dezechilibrat, care, culmea, se formează cu migrație în spate, adică cu români care fug de PIB-ul ăsta și atunci cumva și cu o industrie care scade. Adică în ultimii 2 ani deja putem să spunem că industria încetinește și ce vedem? Vedem un PIB care a luat-o către cer? Este clar că sunt doar niște afișe electorale plimbate prin fața oamenilor care nu prea înțeleg multă economie și care se simt imediat, brusc mândri de România că a depășit la producția la hectar. Seamănă cumva cu acele anunțuri triumfaliste pe care le făcea Ceaușescu despre producția agricolă din România și noi muream de foame.”, a adăugat el.

Cristian Păun a mai subliniat că riscurile pentru economie sunt date de deficitul excesiv și de faptul că România depinde de anumite produse exportate, în special autoturisme. Iar dacă o piață de desfacere se prăbușește va suferi și România. În plus, el mai arată că, în an electoral, guvernul crește datoria publică, iar nota de plată va veni după alegeri.

“De fapt, guvernul ne îndeamnă să trăim pe caiet, iar anul viitor va veni cu caietul și va trece pe la fiecare dintre noi și ne va spune să-i plătim datoriile și ne va crește TVA-ul, foarte probabil. Este cea mai comodă din punct de vedere tehnic măsură, deși au un gap de TVA destul de mare și de asta se cam feresc de TVA, că nu prea încasează mult din el și-ar trebui să-l crească destul de consistent ca să mai încaseze ceva din el. Și doi, foarte probabil să ne șicaneze cu impozitul pe venit, fie îl cresc la 16%, fie îl fac progresiv. Ne vor șicana și cu treaba aceasta.”, a adăugat el.







Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cei care sunt la Palatul Victoria nu au strategii coerente prin care să susţină creşterea capitalului românesc, de stat şi privat, în economie şi în business.
    Pentru că nu există nici interes, nici viziune, nici knowledge, guvernul nu ştie ce să facă în sectoare strategice precum chimia, unde avem cel mai mare deficit comercial, în siderurgie sau în farma.
    Guvernul nu ştie şi nici nu are o politică cum să facă ca agricultura românească să treacă de la vânzarea materiei prime (cereale), la prelucrarea acestora intern, astfel încât să rezulte un produs cu o valoare adăugată mai mare.😵

    • Avem cea mai mare inflaţie din UE!
      Nu avem producţie, nu avem competiţie şi nu avem finanţare pentru producţie.
      Nivelul intermedierii financiare se situează la un nivel scăzut şi pe o tendinţă descendentă.
      Ponderea activelor bancare în PIB este în scădere comparativ cu valoarea înregistrată în urmă cu un deceniu.

      România stă cel mai prost la producţia per capita faţă de orice altă ţară din Uniunea Europeană.
      Cu toate că nevoile de producţie sunt uriaşe, investiţiile în noi capacităţi de producţie lipsesc sau sunt reduse.

      Băncile stau cu banii la BNR, la o doândă de 6% pe an, în loc să finanţeze producţia. 
      Depozitele companiilor la bănci sunt mai mari decât creditele luate de companii de la bănci.
      Adică firmele finanţează băncile în loc să fie invers!

      Preţurile nu scad pentru că nu există destulă concurenţă între producători, pentru că nu există destule capacităţi de producţie. 

      Oricât de mult ar fi menţinute sus doânzile pentru a sugruma consumul, inflaţia va fi cea mai mare din UE.
      Fara producție nimic nu e!😵😵

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.