Criza energetică din Europa a luat sfârșit, semnalează șeful companiei petroliere Shell/ Prețurile gazelor, țițeiului și energiei electrice au scăzut și s-au stabilizat la nivelurile dinaintea războiului din Ucraina

Shell Sursa foto: Facebook / Shell

Criza energetică din Europa s-a încheiat în sfârșit, a semnalat directorul general al Shell, pe măsură ce prețurile de pe piață și volatilitatea revin la nivelurile dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, scrie Financial Times.

“Am observat că în acest trimestru, la nivelul întregului complex energetic, poate mai mult decât în oricare dintre cele anterioare din ultima perioadă, revenim la un nivel normalizat al prețurilor și al marjelor de dinainte de 2022”, a declarat Wael Sawan într-un interviu acordat Financial Times, adăugând că prețurile gazelor, ale țițeiului și ale energiei au scăzut și au devenit mai stabile.

Cu toate acestea, Sawan a declarat că pregătește compania pentru o călătorie dificilă prin tranziția energetică.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

După ce a înregistrat câștiguri ajustate peste așteptări în al doilea trimestru de 6,3 miliarde de dolari, în creștere de la 5,1 miliarde de dolari cu un an înainte, anunțând reduceri  de costuri de 1,7 miliarde de dolari și reducând datoria netă cu peste 2 miliarde de dolari, Sawan a declarat că va menține atât dividendele, cât și răscumpărările trimestriale de acțiuni Shell în valoare de 3,5 miliarde de dolari.

“Creăm spațiul necesar pentru a avea mai mulți bani și pentru a decide ce vrem să facem cu ei”, a spus el. “Și continuăm să ne poziționăm pentru ceea ce sunt sigur că va fi o tranziție energetică neliniară, volatilă. Căutăm să menținem consecvența nu doar în perioadele bune, ci și în unele dintre cele mai dificile.”

Acesta a declarat că Shell intenționează să își mențină obiectivul de a returna acționarilor între 30 și 40% din fluxul de numerar operațional, nu numai în timpul creșterii prețurilor petrolului, ci și în cazul în care acestea scad la 50 de dolari pe baril.

La 40 de dolari pe baril, el a spus că Shell va continua să își plătească dividendele. “Între 40 și 50 de dolari ar fi un scenariu pe care nu cred că l-am văzut să dureze mai mult de 12 luni în ultimele două decenii”, a adăugat el.

Scăderea prețurilor și volatilitatea din Europa au făcut ca divizia de soluții energetice și regenerabile a Shell, care include comerțul cu energie, să înregistreze o pierdere de 187 de milioane de dolari, o scădere de 215% față de trimestrul precedent. Marea companie petrolieră a mai spus că și-a redus portofoliul de proiecte de energie regenerabilă în construcție de la 4,6 GW în prima jumătate a anului trecut la 3,8 GW.

Sawan a declarat că pierderea nu a fost “o surpriză masivă”, deoarece o mare parte din câștigurile unității au provenit din prețurile ridicate la energie. Acesta a adăugat că afacerea se află într-o “fază de investiții masive” și că, deși Shell s-a angajat să cheltuiască între 10 și 15 miliarde de dolari între 2023 și 2025 pe proiecte, acestea nu vor începe să facă bani până în ultima parte a deceniului.

Shell a întrerupt recent lucrările la rafinăria sa de biocombustibili din Rotterdam, dar Sawan a precizat că a luat o decizie finală de investiție într-un mare proiect de captare a carbonului în Canada și într-un nou electrolizor de hidrogen verde în Germania.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: