Criza energetică, furtuna perfectă care se răsfrânge asupra UE

Redacția aug. 29, 2022 1 comentarii
nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria

Război în Ucraina, sancțiuni economice, inflație, șantaj energetic, secetă extremă. La un moment dat, unii cetățeni europeni vor trebui să aleagă între a mânca și a se încălzi, dacă nu se găsește o soluție la criza energetică, declanșată de numeroși factori, scrie Euronews, citată de Rador.

Furtuna perfectă

Europa nu știe ce să mai facă pentru a se proteja de furtuna perfectă, care se răsfrânge asupra prețurilor la energie și care pentru mulți cetățeni se prezintă ca o amenințare existențială pentru iarna viitoare.

“Suntem într-un război energetic cu Rusia, care dăunează întregii UE”, a scris pe Twitter Jozef Sikela, ministrul Industriei din Republica Cehă.

Republica Cehă, după Franța, va deține președinția rotativă a UE până la 31 decembrie 2022, și a convocat un summit extraordinar UE-27, pentru a aborda situația cât mai curând posibil.

Situația este paradigmatică în cele două economii europene principale.

Este cazul Franței, o țară puternic dependentă de energia nucleară. Închiderea mai multor reactoare pentru întreținere a dus la creșterea prețului pe megawat oră la 900 de euro pe piața futures, de zece ori mai mare decât acum un an.

Germania, puternic dependentă de gazul rusesc. Tăierea continuă a aprovizionărilor de către Gazprom și închiderea planificată a conductei Nordstream pe 31 august oferă o imagine sumbră.

De parcă nu ar fi de ajuns, energiile regenerabile au suferit consecințele uneia dintre cele mai călduroase și secetoase veri din toate timpurile.

Râurile s-au secat, nu există energie pentru a face să funcționeze hidrocentralele la capacitate maximă, iar vântul, la rândul său, a fost marele absent în timpul valurilor succesive de căldură care au zguduit continentul.

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *