Criza Evergrande: Se îndreaptă China spre o explozie a bulei imobiliare?

evergrande proiect Sursa foto: Evergrande

Cruciada Chinei împotriva îndatorării în sectorul imobiliar amenință să pună la pământ gigantul Evergrande, cu riscul de a determina izbucnirea unei bule care crește de peste 20 de ani, scrie agenția AFP, citată de publicația boursorama.com.

Partidul Comunist Chinez (PCC) își revendică legitimitatea din îmbunătățirea nivelului de viață al populației și dintr-o creștere fenomenală care s-a tradus inclusiv prin construirea a milioane de locuințe.

O frenezie stimulată de nevoia unei mari părți a chinezilor de a avea acces la proprietate, etapă obligatorie în promovarea pe scara socială, în special înaintea unei căsătorii.

Dar speculația și avansul prețurilor îngrijorează guvernul, atent să nu majoreze și mai mult ecartul dintre averi, potențial sinonim cu instabilitatea socială.

Iar costul mediu al unui apartament reprezintă acum 9,2 venituri anuale disponibile ale unui chinez, potrivit unui studiu al grupului imobiliar E-House China.

Este cea mai mare rată din 1998, anul în care a început într-adevăr accesul la proprietățile imobiliare – anterior, locuințele erau cel mai adesea atribuite de angajatori.

În fața creșterii puternice a datoriilor primilor 12 dezvoltatori imobiliari, autoritățile au impus anul trecut “trei linii roșii” pentru a reduce recursul la credite.

Din iunie, autoritățile au înăsprit drastic legislația care permite vânzarea unui bun înainte de a fi terminat – un model de care Evergrande s-a folosit masiv pentru a-și finanța creșterea.

“Ideea este de a crea un mecanism care forțează dezvoltatorii cei mai expuși riscului să-și reducă rapid gradul de îndatorare”, notează Dinny McMahon, analist la Trivium, cu sediul în Beijing.

“Și aceasta oferind dezvoltatorilor cu cea mai bună sănătate financiară posibilitatea de a continua să crească.”

“Bulgăre de zăpadă”

Actor major al sectorului, Evergrande este împovărat de o datorie colosală de 260 de miliarde de euro.

Toți ochii se îndreaptă acum spre stat, care nu a dat însă niciun semnal că ar intenționa să intervină pentru a salva sau restructura grupul.

“Dificultățile cu care se confruntă Evergrande ar putea fi un bulgăre de zăpadă care va atinge mâine și alți dezvoltatori slăbiți” da datorii, avertizează McMahon.

Evoluția societății chineze apasă și ea asupra sectorului imobiliar: creșterea demografică slabă frânează cererea de locuințe.

“Sursa problemelor Evergrande și a altor dezvoltatori foarte îndatorați este că cererea de locuințe rezidențiale în China intră într-o perioadă de declin prelungit”, consideră Mark Williams, expert în probleme legate de Asia la Capital Economics.

Iar frânarea prețurilor va face și mai dificilă finanțarea unor viitoare proiecte de către dezvoltatori, adaugă el.

Preț minim

Dincolo de Evergrande, sănătatea financiară a altor dezvoltatori s-a ameliorat mai degrabă în acest an.

Country Garden, cel mai mare dezvoltator imobiliar rezidențial din China în termeni de cifră de afaceri, a anunțat profituri pentru primul semestru din 2021.

“În vara lui 2020, opt dintre cele 12 companii cărora li s-au aplicat liniile roșii încălcau cel puțin una dintre ele. Astăzi, nu mai sunt decât două”, una fiind Evergrande, subliniază Capital Economics.

Efect colateral: vânzările și prețurile în imobiliare au încetinit puternic în ultimele luni, potrivit companiei americane de consultanță China Beige Book.

Un fenomen îngrijorător pentru unele autorități locale care impun deja prețuri minime pentru a stopa prăbușirea, subliniază Iris Pang, economist la banca ING.

Dacă majoritatea analiștilor sunt convinși că Beijingul nu va lăsa să izbucnească o criză financiară, încrederea consumatorilor riscă să fie puternic afectată de episodul Evergrande.

Numeroși clienți se plâng că au plătit pentru o locuință pentru care Evergrande nu poate preda cheile, din cauza lipsei de fonduri.

Vânzările ar putea deci continua să scadă.

Autoritățile de reglementare ar putea fi tentate să intervină, spre exemplu, prin reducerea dobnânzilor la creditele imobiliare, arată Jonas Golterman, analist la Capital Economics.

“Piața imobiliară este confruntată cu o perioadă de incertitudine și o reducere a prețurilor la locuințe. Dar nu este vorba de o prăbușire”, subliniază el.

“Acestea fiind zise, riscurile de scădere sunt importante iar evoluția este greu de prezis.”

Sursa foto: Evergrande

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *