Prețurile locuințelor noi din China au scăzut pentru prima oară în șase ani, potrivit datelor oficiale publicate miercuri, într-un context de neîncredere a cumpărătorilor legat de riscul de faliment care planează asupra mai multor dezvoltatori imobiliari, scrie Le Figaro.
Sectorul imobiliar, una dintre locomotivele creșterii chineze, este zguduit în ultimele săptămâni de problemele cu care se confruntă Evergrande, care are o datorie imensă de 260 miliarde de euro.
Un faliment al acestui gigant ar avea consecințe considerabile asupra sectorului dar și, prin efect de domino, asupra economiei în general.
Prețurile locuințelor noi în 70 de orașe mari și medii au marcat o scădere în septembrie, a precizat Biroul național pentru statistici, fără a oferi procente exacte. Potrivit calculelor agenției Bloomberg, prețurile au scăzut în medie cu aproape 1%. Este vorba de prima scădere din aprilie 2015.
Sectorul a fost afectat dur în ultimele luni de o înăsprire a reglementărilor care vizau reducerea datoriilor în domeniul imobiliar.
În septembrie, vânzările de locuințe au scăzut ca valoare cu 16,9% în cifre anualizate, potrivit calculelor AFP pornind de la date oficiale. Această scădere era de 19,7% o lună mai devreme.
Mai mulți dezvoltatori imobiliare se confruntă cu probleme importante. Astfel, Sinic nu a putut onora la începutul săptămânii rambursarea unui credit de 250 milioane dolari, potrivit agenției S&P, care a retrogradat miercuri ratingul grupului. Sinic, mult mai mic ca pondere în comparație cu Evergrande, a precizat săptămîna trecută că nu poate plăti această sumă. Compania trebuie să achite în ianuarie un alt împrumut de 245 de milioane de dolari.