În timp ce Bulgaria se confruntă cu o criză politică tot mai profundă și se pregătește de alegeri anticipate, ramificațiile economice sunt extrem de evidente, notează Novinite. O previziune economică recentă a grupului financiar italian “Unicredit” face lumină asupra consecințelor nefaste, estimând că turbulențele vor costa economia bulgară suma impresionantă de 1 miliard de leva. În plus, banca estimează că intrarea în zona euro va fi amânată până în 2026.
Previziunile, întocmite de Kristofor Pavlov, economist-șef al “Unicredit Bulbank”, oferă o imagine sumbră a traiectoriei economice a Bulgariei. Cu alegerile programate pentru 9 iunie, incertitudinea planează asupra peisajului politic, proiecțiile indicând un parlament fragmentat, dominat de partide pro-europene. Cu toate acestea, natura dinamică a situației, coroborată cu potențialele voturi de protest alimentate de scandalurile recente, adaugă un strat de imprevizibilitate.
Perspectivele economice pentru 2024 înregistrează o revizuire în scădere, creșterea PIB-ului fiind retrogradată de la 3 % la 2,5 %, atribuind declinul incertitudinii politice care diminuează perspectivele de investiții. În mod similar, previziunile pentru 2025 înregistrează o scădere marginală, de la o creștere a PIB-ului de 3,3% la 3,25%.
Creditorul se așteaptă, de asemenea, ca aderarea Bulgariei la zona euro să fie amânată până în 2026, fiind nevoie de un guvern stabil care să lucreze activ pentru îndeplinirea priorităților sale strategice externe, a precizat Unicredit. Previziunile economice subliniază scepticismul cu privire la capacitatea guvernului interimar de a îndeplini criteriile de la Maastricht și subliniază necesitatea unei administrații stabile pentru a urmări în mod eficient prioritățile-cheie.
Pe fondul tulburărilor politice, agențiile de rating “Fitch” și “Standard & Poor’s” sunt pregătite să evalueze situația înaintea alegerilor, adăugând un alt nivel de incertitudine la perspectivele economice ale Bulgariei.
În timp ce națiunea se pregătește pentru confruntarea electorală, sondajele indică un avantaj pentru partidele pro-europene, deși în mijlocul unui peisaj politic complex. Atenția este atrasă de potențiala apariție a unui nou partid susținut de președintele Rumen Radev, care ar putea remodela echilibrul politic pe termen lung.
În urma alegerilor, reducerea diviziunilor politice pentru a forma un guvern proeuropean devine un imperativ critic. Cu toate acestea, antipatiile personale dintre liderii partidelor reprezintă un obstacol formidabil, iar schimbările de conducere reprezintă o posibilă cale de depășire a diviziunilor înrădăcinate, mai arată publicația citată.
Previziunile evidențiază, de asemenea, încetinirea anticipată a procesului decizional și a punerii în aplicare a reformelor în cadrul unui nou guvern, ceea ce ar exacerba slăbiciunile structurale și ar împiedica dezvoltarea pe termen lung.
În fața acestor provocări, reziliența economică a Bulgariei este pusă la încercare, previziunile privind inflația fiind ajustate în jos, iar așteptările privind emisiunea de titluri de stat fiind temperate de instabilitatea politică.
În pofida perspectivelor sumbre, rămân speranțe pentru o redresare după alegeri, potențialul de reducere a riscurilor și de reînnoire a stabilității deschizând calea spre redresare economică și spre aspirațiile din zona euro.
Inflația medie a prețurilor de consum în 2024 este estimată acum la 3,1%, față de 4,3% în previziunile anterioare, urmând ca apoi să încetinească și mai mult până la 2,9% anul viitor, ca urmare a scăderii prețurilor mondiale la alimente și energie. În plus, creșterea salariilor în sectorul serviciilor a intrat pe o traiectorie descendentă, contribuind la scăderea inflației de bază.
“Mai precis, credem că Bulgaria va primi doar o singură tranșă din Planul de redresare și reziliență în acest an, în timp ce absorbția banilor din cadrul financiar multianual va încetini, de asemenea, temporar. Acest lucru se datorează faptului că se așteaptă ca atenția să se îndrepte către alegerile parlamentare anticipate și campania electorală aferentă, lăsând mai puțin timp pentru alte priorități, inclusiv pentru implementarea măsurilor necesare pentru deblocarea fondurilor UE”, a notat UniCredit.
Pentru a face față nevoilor sale de finanțare, se preconizează că guvernul bulgar va emite obligațiuni interne în valoare de 500 de milioane de leva (255,6 milioane de euro) în 2024, alături de obligațiuni externe în valoare de 4,75 miliarde de euro, notează SeeNews. Plasarea de euroobligațiuni se preconizează că va avea loc la sfârșitul anului, în urma formării preconizate a unui nou guvern proeuropean și orientat spre reforme după alegerile anticipate din iunie.