Croația vrea să graveze chipul lui Nikola Tesla pe monedele sale euro, spre nemulțumirea Serbiei

Nikola Tesla

Intenția Croației de a grava chipul ilustrului inventator Nikola Tesla pe monedele euro a stârnit nemulțumirea Serbiei, care a anunțat că va protesta oficial la Uniunea Europeană, scrie BFM TV.

Nikola Tesla s-a născut în 1856 pe teritoriul acutalei Croații, care la acea vreme făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Elon Musk a ales numele Tesla pentru mașina sa electrică ca un omagiu pentru marele om de știință.

În cadrul pregătirilor pentru integrarea în zona euro, prevăzută în 2023, banca națională a Croației a anunțat recent că Nikola Tesla figurează printre cele cinci ilustrații alese pentru monedele sale de 10, 20 și 50 de eurocenți.

“Ar fi o uzurpare a moștenirii culturale și științifice a poporului sârb, în condițiile în care însuși Tesla se declara sârb”, a reacționat banca națională a Serbiei, într-un comunicat.

Banca a anunțat “acțiuni adecvate pe lângă instituțiile competente ale UE”, fără mai multe precizări.

Premierul croat, Andrej Plenkovic, a consideră însă că alegerea lui Nikola Tesla “nu ar trebui să ridice probleme”, în timp ce vicepremierul croat Boris Milosevic, un sârb din Croația, a afirmat că această decizie îl face “mândru și fericit”.

Cenușa lui Nikola Tesla se află din 1957 la Belgrad, într-un muzeu care îi este consacrat.

Tesla se află la originea a peste 700 de invenții care au schimbat viața lumii, printre care primele alternatoare, care au permis nașterea rețelelor electrice de distribuție a curentului alternativ.

wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *