CRONOLOGIE: Cum au anunțat Ciolacu și Boloș timp de o lună înfrângerea României în cazul Roșia Montană, dosar câștigat în cele din urmă de stat / Premierul: Avem de plătit vreo 6 miliarde de euro

BUCURESTI - PARLAMENT - PLEN REUNIT - DEZBATERE BUGET 2024 - 19 Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană, dar verdictul a fost surprinzător, mai ales că unii lideri politici de prim rang, precum premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Ioan-Marcel Boloș, au sugerat că vom pierde, iar statul român va fi nevoit să plătească despăgubiri de câteva miliarde de euro.

G4Media.ro vă prezintă cronologia declarațiilor celor doi membri ai Guvernului, dar și ale PSD, făcute despre acest subiect:

PSD transmitea, pe 5 februarie, că Dacian Cioloș este vinovat pentru situație: „PSD afirmă categoric că fostul premier Dacian Cioloș este principalul vinovat pentru situația critică în care se află România în litigiul cu firma care deține dreptul de exploatare minieră la Roșia Montană”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Marcel Ciolacu avansa, pe 23 februarie 2024, o sumă foarte mare care ar fi trebuit plătită de România și sublinia și el că Cioloș este vinovat: „Avem de plătit vreo 6 miliarde de euro pentru ce a făcut Cioloș cu Roșia Montană”.

Ioan-Marcel Boloș afirma, pe 26 februarie, că suma din proces „îți provoacă fiori”: „Este un proces şi o sumă care îţi provoacă fiori. Noi am analizat cu atenţie cuantumul cheltuielilor care s-au efectuat deja la Roşia Montană şi sigur orice decizie de acest fel este una care pune presiune pe bugetul de stat. Calculele aşa arată, că s-au efectuat cheltuieli care sunt în jur de un miliard de euro. Deci ne aşteptăm la o decizie, dacă va fi dată în acest sens, care să prevadă despăgubiri la nivelul acesta al sumei care deja a fost investită. Sunt cheltuieli cu documente care s-au efectuat acolo. Poate totuşi avem şi surpriza aceasta a unei decizii nemonetare. Ce înseamnă acest lucru? Că ar putea fi obligat statul român ca să continue exploatarea”, a declarat ministrul Finanțelor la Digi24.

Tot Marcel Ciolacu declara, pe 4 martie, că scandalul Roșia Montană a apărut ca să ia naștere USR: „Situația cu Roșia Montana a apărut doar ca să apară un partid politic numit USR”.

Premierul vorbea, pe 7 martie, despre organizarea unui referendum în care românii să decidă dacă doresc continuarea exploatării aurului. Ciolacu nu lua în calcul, cu o zi înainte de verdict, un rezultat pozitiv: „Eu aș zice să organizăm referendum pentru Roșia Montană. Să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”.

Ministrul Finanțelor, Ioan-Marcel Boloș, vorbea, pe 7 martie, despre posibilitatea ca Gabriel Resources să continue exploatarea la Roșia Montană. Nici el nu lua în calcul o victorie a României: „Au cerut 6,7 miliarde de euro și minim ceea ce au investit, adică un miliard de euro. Există perspectiva unei decizii nemonetare. Să sperăm că alternativa aceasta va fi luată în calcul. Decizia nemonetară ar fi rezultatul luării în considerare a faptului că licența de exploatare este încă în vigoare și obligația statului pentru a continua investiția în condițiile prevăzute în raportul de mediu poate fi o variantă reținută de către instanță”.

Reacțiile celor doi membri ai Guvernului după victorie

Ciolacu și Boloș au jubilat după ce România a ieșit victorioasă din proces. Cu această ocazie, premierul și-a continuat atacul la adresa adversarilor politici. „Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Ministrul Finanțelor, membru al PNL, a pus victoria pe seama eforturilor coaliției. „Am scăpat țara de un mare necaz”, a afirmat el, apoi a adăugat că în loc să dea bani, România va primi o sumă „modică”. „Am primit această decizie cu multă bucurie și cu multă încredere. Suntem încă sub impactul acesta al bucuriei și al faptului că am scăpat țara de un mare necaz, care însemna miliarde de euro, posibil de dat către cei care ne-au acționat în judecată”, a declarat Boloș, la Digi24. „Mă bucur foarte mult și felicit echipa noastră de juriști și avocații care ne-au apărat. Avem de încasat 30 de milioane de lei, o sumă modică, dar sunt bani pe care trebuie să îi recuperăm”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Context

Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roșia Montană. Acesta este verdictul comunicat vineri seară Guvernului României de către Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

Decizia – definitivă și executorie – vine la capătul a aproape nouă ani de proces. România a fost reprezentată în acest proces de casa de avocatură românească Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP și firma elvețiană LALIVE SA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Coalitia Cacanie vrea la butoane, la furat, la cascaval!
    Din aceasta cauza livreaza minciuni pe banda rulanta!😵

  2. Motto:
    “ACESTI IMBECILI CARE NE GUVERNEAZA – Manual Lucid si Autocritic pentru Uzul Oamenilor Politici”
    (Andre Santini)
    In loc să astepte verdictul Tribunalului arbitral al Băncii mondiale, in procesul dintre statul român și Gabriel Resources privind dosarul Roșia Montană, guvernantii s-au agitat isinuîmd pierderea procesului.
    Astfel, Marcel Ciolacu avansa, pe 23 februarie 2024, o sumă foarte mare care ar fi trebuit plătită de România și sublinia și el că Cioloș este vinovat: „Avem de plătit vreo 6 miliarde de euro pentru ce a făcut Cioloș cu Roșia Montană”.
    Apoi, Marcel Boloș afirma, pe 26 februarie, că suma din proces „îți provoacă fiori”. De asemenea premierul Ciolacu vorbea, pe 7 martie, despre organizarea unui referendum în care românii să decidă dacă doresc continuarea exploatării aurului. Ciolacu nu lua în calcul, cu o zi înainte de verdict, un rezultat pozitiv: „Eu aș zice să organizăm referendum pentru Roșia Montană. Să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”.
    Pe 8 martie tribunalul arbitral al Băncii mondiale, ICSID a dat verdictul în procesul de arbitraj dintre statul român și Gabriel Resources privind dosarul Roșia Montană: partea română nu are nicio datorie către firma canadiană, acționând deci corect în privința afacerii respective. Ciolacu și Boloș au jubilat după ce România a ieșit victorioasă din proces, dar prin scepticismul lor anterior verdictului, au contribuit la manipularea bursei .
    Vezi: https://www.cotidianul.ro/petrisor-peiu-cum-sa-te-imbogatesti-rapid-de-exemplu-manipuland-piata/

  3. Se pare că nu s-a terminat. Prin decizia Tribunalulul Arbitral luată cu majoritate de voturi, prin care a respins toate pretențiile reclamanților pe fond și a acordat o parte substanțială din costurile de arbitraj ale României, reprezentantii Companiei Gabriel Resources își exprimă dezacordul ferm cu decizia majorității, care este total incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum demonstrează convingătoarea opinie divergentă a unuia dintre arbitri.
    In acest sens, Dragoș Tănase, CEO al Gabriel Resources, a declarat ormatoarele: “Acționarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a realiza un proiect minier transformațional care ar fi adus beneficii sociale și financiare foarte importante pentru poporul român, nu doar la Roșia Montană, ci în întreaga Românie. Regretăm că România, economia și cetățenii săi, au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii pași.”
    Compania a investit in dezvoltarea cartierului Recea din Alba Iulia unde s-au mutat familiile celor expropriati din Roșia Montană.
    Astfel în anul 2009, 125 de familii au ales să devină cetăţeni ai municipiului Alba Iulia, optând pentru unul din tipurile de case construite de RMGC în cartierul Recea. La începutul procesului de consultare pentru amplasamentul de strămutare Recea, Departamentul de Relaţii Comunitare a organizat vizite la Alba Iulia – Recea şi a dat familiilor posibilitatea de a alege (rezerva) lotul de casă – înainte de a lua decizia de a vinde proprietatea din zona de impact a proiectului. Pentru a păstra reţeaua de relaţii sociale din comunităţi sunt luate în considerare toate opţiunile care au fost formulate în acest sens, dând astfel comunităţilor posibilitatea de a re-constitui structura de relaţii sociale şi de sprijin comunitar. În gestionarea schimbării, compania se orientează după principiul conform căruia câştigul înregistrat prin atingerea unor standarde de viaţă mai ridicate să nu fie asociat cu pierderea valorilor, tradiţiilor, a culturii comunitare. Ambele amplasamente de strămutare au fost proiectate în ideea ca aceste valori să nu se risipească, iar comunităţile să rămână laolaltă.
    RMGC a iniţiat în timp consultări intense cu părţile interesate, pentru toate deciziile legate de amplasarea siturilor de strămutare, proiectele cartierelor de strămutare sau modelele de case.
    Construit într–o zonă de dezvoltare urbană în continuă expansiune, cartierul Recea a fost inaugurat în mai 2009.
    Lucrurile s-au blocat dupa anul 2013, când au demarat o serie de mitinguri pentru stoparea exploatarii miniere.
    Pentru salvarea Roşiei Montană au protestat de-a lungul timpului zeci de mii de oameni, români şi străini, ONG-uri, arhitecţi, arheologi, specialişti din mai multe ţări, Academia Română, Biserica Ortodoxă, Grupul pentru Salvarea Roşiei Montană al Profesorilor de la ASE etc.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.