CTP ar putea intra pe piața rezidențială din România, pe viitor, pe modelul proiectului industrial-rezidențial din Brno (Cehia)

CTP, Zacari

În Cehia, CTP, cel mai mare proprietar de parcuri industriale din România, cu peste două milioane mp, a luat decizia de a-și diversifica portofoliul de proiecte industriale și logistice cu proiecte complementare, un astfel de exemplu fiind conceptul rezidențial Domeq, amplasat în orașul Brno. Compania, însă, nu are planuri de acest fel, cel puțin momentan, modelul pe piața românească.

„Lansat în urmă cu patru ani, Domeq a fost un adevărat succes și a fost de curând extins cu două noi clădiri, care cuprind 150 de apartamente destinate închirierii, cu suprafețe cuprinse între 22 și 75 mp. Domeq este parte din proiectul multifuncțional Ponávka, care a transformat o zona industriale din secolul al XIX-lea într-o destinație premium de business a secolului XXI-lea, fiind o lecție de business și de istorie în același timp”, spune Ana Dumitrache, Country Head, CTP Romania.

Aceasta explică faptul că în România CTP nu are acest concept în prezent. În schimb, a inaugurat contra 2,6 milioane de euro, conceptul Clubhause, în CTPark Bucharest West, un spațiu destinat birourilor care include săli de întâlniri, un amfiteatru, precum și o cafenea, un restaurant, un magazin și un punct medical. Centrul de birouri au fost creat special pentru angajații companiei, dar și pentru chiriașii acesteia.

„Dacă ne uităm la proiectul Domeq din Brno, acesta are că target comunitatea din cadrul proiectului Ponávka, tineri profesioniști și familii, locuințele având suprafețe și configurații diverse și fiind destinate exclusiv închirierii”, explică Dumitrache.

Portofoliul CTP România a atins de curând borna de două milioane de mp. Compania e prezentă în 14 orașe din România.

„Ca planuri de viitor, ne concentrăm pe extinderea portofoliului nostru de spații industriale și logistice, extindere ce are în plan și achiziții, așa cum a fost și până acum. Principala noastră activitate rămâne dezvoltarea de proiecte industriale și logistice proprii și avem mai multe șantiere active, atât în București – unde continuăm să extindem CTPark Bucharest West, care va deveni în curând cel mai mare parc industrial din Europa, cât și în alte orașe regionale, precum Timișoara, Arad sau Oradea – unde vom începe în curând construcția proiectului cu terminal cargo”, conchide Ana Dumitrache.

În ultimele trei luni, CTP a a achiziționat aproximativ 112.000 mp de spații industriale de la maltezii Zacaria Industrial, reprezentând parcuri din patru orașe, Craiova, Sibiu, Arad și Oradea, trei parcuri logistice Olympian Parks de la grecii Helios Phoenix. Valoarea tranzacției este de circa 80 de milioane de euro pentru o suprafață totală de 153.000 mp și a finalizat încă o emisiune de obligațiuni verzi, structurată ca o tranșă dublă pe bursa din Amsterdam.

CTP a strâns un total de 1 miliard de euro în cadrul programului său de 8 miliarde de euro. Emisiunea a inclus o tranșă de 500 de milioane de euro, o tranșă de zece ani de 500 de milioane de euro și o ofertă concomitentă de licitație plafonată de 150 milioane de euro pentru obligațiuni senior de 650 milioane de euro scadente în octombrie 2025..

Sursa foto: CTP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *