Cu eolienele aproape de zero și cu un reactor de la Cernavodă ieșit din funcțiune, România trebuie să-și asigure consumul de energie cu importuri aproape egale cu toată producția Hidroelectrica

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Azi 23 noiembrie, România importă electricitate de 2.100 MWh, aproape cât producția Hidroelectrica (care este cel mai mare contributor în mixul energetic), care este de puțin peste 2.300 MWh. Raportat la un consum de 8.000 de MWh, rezultă că importul are o contribuție de peste 25% în asigurarea consumului intern.

Se întâmplă acest lucru pentru că avem producție aproape de zero în eoliene, miile de turbine instalate pe teritoriul României „șomează”, pentru că nu bate vântul și, de asemenea, avem reactorul 2 al Centralei Nucleare Cernavodă ieșit din funcțiune, pentru reparații.

Termoncentralele pe gaz și pe cărbune își fac treaba lor, funcționează la capacitate, în cazul cărbunelui, aceasta fiind capacitatea actuală – circa 1.000 de MW (restul miilor de MW din Oltenia și Valea Jiului fiind incapacitați, din pricina obligațiilor de decarbonizare dar și a lipsei lor de competitivitate în piață, energia pe cărbune fiind cea mai scumpă – n.r.).

Este de remarcat, până și producția de energie din biomasă este azi, de dimineață, mai mare decât cea eoliană, iar producția de energie fotovoltaică este și ea mai mare decât ce provine de la morile de vânt.

Nominal, în eoliene avem o capacitate instalată de peste 3.000 de MW. Cele mai mari valori înregistrate ale producției în acest domeniu au fost de circa 2.700 MW. Se poate întâmpla însă, precum în weekend-ul trecut, ca la furtuni, cu viteze ale vântului de peste 100 de kilometri pe oră, eolienele să se oprească, pentru că există riscul să se rupă paletele. Tot la furtuna de sâmbăta trecută, Reactorul 1 de la Cernavodă a intrat în avarie, ceea ce a pus în dificultate SEN, dar Hidroelectrica a intervenit imediat și a început să uzineze mai multă apă din lacuri, pentru a acoperi deficitul de producție.

Evacuarea energiei din Dobrogea în SEN este unul din lucrurile cele mai importante pe care le are de rezolvat Trasnelectrica, operatorului Sistemului de Transport. Aici sunt cele mai multe eoliene instalate și aici avem și Centrala Cernavodă. Sunt mii de MW care, la producție de capacitate, pun presiune enormă pe rețea. Echilibrarea SEN se poate face doar cu producție mare și bandă într-o altă zonă a țării. Acesta va fi rolul viitoarei termocentrale pe gaz Mintia, de 1.700 MW și a, încă incertei, dar în proiect, hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești.

Hidroelectrica are cea mai mai capacitate energetică instalată și funcțională – 6.400 MW. Cărbunele, desi pe hârtie cu multe mii de MW, are o capacitate disponibilă imediat de circa 1.200 MW. Termocentralele pe gaz pot merge uzual până la 1.600 MW. Eolianul și fotovoltaicul sunt cele mai impredictibile. Pot livra chiar și 3.000 de MW în SEN, la un moment dat, dar pot tinde și către aproape 0, cum este azi.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Oare ce se mai aude despre LEA 400kV Cernavodă-Gura Ialomiței-Stâlpu care are termen de punere in functiune în anul 2023 ?
    De vreun anau trecut Dunarea cu cei mai inalti stalpi, si apoi nici o veste.
    Multumesc.

  2. Evacuarea energiei din Dobrogea în SEN este unul din lucrurile cele mai importunate pe care le are de rezolvat Trasnelectrica,

    Corectați.

  3. Deci voi ziceti ca eolienele, care sunt majoritar instalate in Dobrogea, someaza din cauza ca NU bate vantul?
    Ca om nascut si crescut acolo, pot zice ca in Dobrogea bate vantul de 2 ori pe an: 6 luni dintr-o directie, 6 luni din cealalta (e chiar o gluma intre dobrogeni).
    Cineva vrea sa faca o magarie si nu stie cum sa o bage la inaintare!!!
    A mai fost un destept acum mai bine de 10 ani, care tot asa, zicea sus si tare ca NU e indicat sa se investeasca in eoliene in Dobrogea, ca nu prea bate vantul. Si eu in perioada aia nu stiam cum sa iau pietre in buzunare, ca sa nu ma ia vantul pe sus.

    • Un articol de dezinformare. Orice ființă cu inteligență poate vizita http://www.transelectrica.ro și poate vedea ÎN TIMP REAL din ce se produce energie, cât se consumă, cât se importă.
      Fake news scris în acest articol se bazează pe datele dintr-un anumit moment, dar ele nu reflectă realitatea!

  4. avem energie electrica peste nevoi.
    Altfel, de ce nu se finalizează hidrocentralele începute?
    De ce nu lăsați romanii sa-si pună panouri fotovoltaice??

  5. Romania are surplus energetic.
    Securicii ce capuseaza aceasta tara, isi maresc averea prin asa zisele importuri de energie electrica, care nu e altceva decat curent electric vandut spre firmele lor externe la 1 ban si importat la pret de import, caci nu-i asa, au facut-o si cu granele si cu uleiul de floarea soarelui, samd…
    Reteta e cunoscuta.
    Dar le vine si lor vremea cand s-a satura poporu asta de a lasa securea dupa usa sa faca paianjeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *