Compania Etex Building Performance (Siniat România) este membră a Grupului Etex, unul dintre cei mai mari producători și furnizori mondiali de materiale și soluții pentru construcții și a a câștigat anul trecut licitația organizată de Complexul Energetic Oltenia pentru valorificarea gipsului de la Rovinari, care va fi utilizat ca materie primă la fabrica din Turceni a companiei.
Deși e precaut din cauza invaziei ruse a Ucrainei, Etex va investi peste 6 milioane de euro într-o instalație de uscare a șlamului provenit din desulfurarea gazelor la centrala termo-electrică din localitate. Grupul desfășoară activități în 42 de țări din Europa, America Latină, Africa, Asia și Oceania, având peste 11.000 de angajați care își desfășoară activitatea în peste 110 de fabrici. Veniturile grupului s-au ridicat la 2,6 miliarde de euro în 2020.
„Piața românească este influențată de evoluțiile din Uniunea Europeană și în special a zonei Europei Centrale și de Est, fiind oarecum protejată de zona fostului spațiu URSS. Acesta este marele avantaj al apartenenței la UE, că suntem izolați de un astfel conflict, chiar dacă a izbucnit în apropierea noastră. Așadar, piața construcțiilor depinde de încrederea investitorilor în economia românească, de cererea venită din partea sectorului comercial, logistic, office sau industrial. Pe de altă parte, creșterea prețurilor energiei a afectat întregul sector al construcțiilor. Pe fondul creșterii prețurilor la energie, și materia primă folosită în construcții s-a scumpit, ceea ce a dus la o creștere a costurilor pe acest segment. Am înregistrat creșteri fără precedent de costuri de 30-70% în funcție de gama de produse comercializate. Trebuie să menționăm aici că există țări în regiune care compensează costurile ridicate ale gazelor și energiei electrice. Am apreciat inițiativa guvernului de a înțelege acest context și de a reacționa prompt pentru a păstra competitivitatea produselor fabricate în România”, spune, pentru Economedia, Andrei Popa, Country Sales Manager România & SEE, Etex Building Performance.
Grupul Etex ocupă locul 9 din 118 în clasamentul global al producătorilor de materiale de construcții al Sustainalytics, organizație care evaluează companiile în funcție de factorii, de mediu, de responsabilitate socială și de guvernanță corporativă (ESG).
În România, Etex deține două unități de producție de materiale de construcții: fabrica de gips-carton de la Turceni (județul Gorj) și fabrica de ipsosuri, gleturi și tencuieli de la Aghireșu (județul Cluj). Compania furnizează produse din ipsos și sisteme de gips-carton pentru numeroase proiecte din industria hotelieră, clădiri de birouri, clădiri rezidențiale, spitale, centre comerciale și spații industriale.
Gipsul provenit de la Rovinari va fi utilizat ca materie primă la fabrica Etex Building Performance de la Turceni. Acesta va completa necesarul de materie primă obținut de la instalația de uscare a șlamului de la centrala din Turceni, singura unitate energetică pe cărbune din România unde gipsul obținut din desulfurarea gazelor este valorificat de către industria materialelor de construcții.
Instalația de uscare de la centrala din Rovinari va fi astfel a doua de acest tip din România, în condițiile în care celelalte centrale pe cărbune aruncă șlamul provenit din desulfurarea gazelor pe câmpurile de steril din apropiere.
Încă de la intrarea pe piața românească, operațiunile Etex Building Performance au respectat principiul circularității resurselor. Fabrica deschisă în anul 2015 la Turceni utilizează, ca materie primă principală, gipsul rezultat dintr-un alt proces economic și anume producerea energiei electrice, în timp ce a doua materie primă ca importanță, hârtia, provine în proporție de 100% din materiale reciclate. Totodată, unitatea de producție are o capacitate de reciclare a plăcilor de gips-carton provenite din deșeurile de materiale de construcții de peste 25.000 de tone pe an.
Problema cea mai mare a pieței, crede Andrei Popa, este scumpira repetată a energiei, care determină creșteri de prețuri în toate domeniile.
„Potrivit unui sondaj recent al INS, există un consens în rândul managerilor din domeniul construcțiilor că vom asista la creșteri importante de prețuri în perioada următoare. Acest lucru se întâmplă în întreaga Europă, inclusiv în țările vecine României. Pe fondul conflictului actual, unul din riscuri este creșterea accentuată a prețului gazelor naturale, care va crea un nou efect de tip bulgare de zăpadă, ce va duce la scumpiri în lanț, peste nivelul anticipat inițial. Prețurile vor fi afectate și de lipsa unor materii prime pe fondul crizei sanitare provocată de epidemia de Covid-19, dar și din întreruperea furnizării datorate invaziei din Ucraina”, crede Popa.
Iar compania încarcă să se protejeze cu creșterea vânzărilor de produse complementare plăcilor de gips carton și pe segmentul gleturi și tencuieli. Acestea sunt produse în fabrica de la Aghireșu (Cluj). În același timp, produsele inovatoare concepute și fabricate la Turceni (GJ) au susținut această creștere și au consolidat rolul de hub regional de export al Grupului Etex pentru Europa de Sud-Est.
„În același timp, analizăm modalitățile de eficientizare ale proceselor de producție și lărgirea gamei de produse cu consum redus de energie și impact scăzut asupra mediului. Cu toate acestea, din păcate, creșterea costurilor de producție se va transfera inevitabil asupra pieței, dezvoltatorilor și a consumatorului final”, susține Andrei Popa.
De asemenea, un risc a apărut deja în rețeaua de aprovizionare, costurile logistice au crescut, iar compania anticipează și o creștere a timpilor de livrare de la furnizori, care pot avea un impact asupra disponibilității produselor finite. Popa consideră că agresiunea din Ucraina va avea un efect major asupra lanțului de aprovizionare cu materii prime furnizate până acum din această țară, cum ar fi minereul de fier, oțelul, celuloza, folosită pentru hârtie, ambalaje, vata minerală, pentru care anticipează dificultăți în aprovizionare.
„Noi suntem în continuare unul dintre furnizorii importanți pentru cele mai mari proiecte comerciale și logistice din Romania și din țări precum Serbia, Grecia sau Bulgaria, ceea ce a permis că vânzările companiei pe segmentul proiectelor mari să se mențină la un nivel bun. Pentru a evita blocaje în lanțul de aprovizionare, am colaborat împreună cu clienții și furnizorii și am continuat să livrăm materia primă către ansamblurile mari de locuințe, clădiri de birouri și spații logistice”, consideră șeful vânzărilor Etex în România,
Cu toate astea, oficialul Etex e încrezător că industria construcțiilor va avea în continuare o dinamică pozitivă și în 2022, dar creșterea constantă și imprevizibilă a costurilor, disponibilitatea produselor și lipsa forței de muncă ar putea genera un nivel de incertitudine ridicat.
De altfel, producătorul de materiale de construcții e atent la schimbările din piață și își adaptează strategia în consecință. Deși piața e marcată de scumpirile din energie, care au dus la creșterea costurilor materialelor de construcții e la fel de adevărat că mulți dezvoltatori și-au schimbat optica, atât în segmentul comercial, tehnic, de birouri, cât și din cel rezidențial.
Cererea și oferta de soluții tehnice de calitate este în continuă creștere, la fel ca și interesul pentru materiale de construcții cu proprietăți multiple, de ultimă generație.