Acțiunile globale au crescut miercuri, deoarece o serie de noi politici ale președintelui american Donald Trump, combinate cu câștiguri corporative solide, au consolidat optimismul investitorilor, în timp ce incertitudinea tarifelor a menținut dolarul aproape de minimele ultimelor două săptămâni, arată o analiză Reuters.
Acțiunile Netflix au crescut cu 14% în tranzacțiile după închiderea ședinței, deoarece gigantul de streaming a adăugat un număr record de abonați în ultimul trimestru, ceea ce i-a permis să crească prețurile pentru majoritatea planurilor de servicii în Statele Unite și în alte țări.
Acest lucru a contribuit la creșterea futuresului Nasdaq cu 0,7% în Asia. Contractele futures S&P 500 au crescut, de asemenea, cu 0,3%. Europa a fost, de asemenea, setată pentru o deschidere mai mare, cu contractele futures pan-europene STOXX 50 în creștere cu 0,2%.
Marți târziu, Trump a anunțat că OpenAI, SoftBank și Oracle vor forma un joint venture numit Stargate și vor investi până la 500 de miliarde de dolari în infrastructura inteligenței artificiale. Acțiunile SoftBank au urcat cu 11% la Tokyo, în timp ce Oracle a câștigat deja 7% peste noapte.
O ușurare este și că Trump nu a anunțat o serie mai cuprinzătoare de tarife la începutul celei de-a doua sale președinții. Mulți investitori și capitale străine se așteptau ca tarifele să se numere printre ordinele executive semnate de Trump în prima sa zi de mandat.
Cu toate acestea, el a vorbit din nou despre amenințarea tarifelor, promițând să lovească Uniunea Europeană cu noi taxe și afirmând că administrația sa discută despre impunerea unui tarif de 10% la mărfurile din China, de la 1 februarie.
„Cred că evaluăm toate mișcările extreme”, a declarat Hoe Lon Leng, șeful global al fluxului FX și al tranzacționării liniare a ratelor EM la Nomura în Singapore.
„Cred că Trump pare să fie mai orientat către rezultate. Cred că vrea să facă o treabă bună și … asta înseamnă că prețurile recente ale petrolului, recenta creștere a randamentelor obligațiunilor i-ar fi afectat poziția de a împinge lucrurile la extrem.”
Indicele Nikkei din Japonia a crescut cu 1,6%, urmând câștigurile generale de pe Wall Street. Cu toate acestea, cel mai larg indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific, în afara Japoniei, a scăzut cu 0,1%, deoarece scăderea acțiunilor din China și Hong Kong a contrabalansat câștigurile generale din alte părți.
Blue chips-urile chineze au scăzut cu 1%, iar indicele Hang Seng din Hong Kong a pierdut 1,6%.
Reducerea temporară a tarifelor a susținut o scădere a randamentelor titlurilor de trezorerie. Cu toate acestea, randamentul Trezoreriei SUA pe 10 ani a crescut cu 1 punct de bază în Asia, la 4,5866%, după ce a scăzut cu 4 puncte de bază peste noapte.
Acestea au crescut încă cu aproximativ un punct procentual de când Rezerva Federală a început să reducă ratele la jumătatea lunii septembrie, reflectând o economie puternică și perspectivele tot mai reduse ale reducerilor mari ale Fed în acest an.
Contractele futures presupun o relaxare totală de 37 de puncte de bază din partea Fed în acest an, prima reducere a ratelor nefiind anticipată până în iulie.
Dolarul american a fost puțin mai puternic, dar s-a menținut aproape de un minim al ultimelor două săptămâni în raport cu principalele sale monede, după ce a încheiat o sesiune agitată peste noapte, fără modificări.
Euro a scăzut cu 0,2%, la 1,0412 dolari, aproape de un maxim de trei săptămâni de 1,0435 dolari, în timp ce yenul japonez a scăzut de asemenea cu 0,2%, la 155,87 pe dolar.
Bitcoin s-a menținut aproape de un nivel record de 105.694 de dolari, după ce a crescut cu 4% peste noapte, în timp ce principala autoritate de reglementare a piețelor din SUA a creat un grup de lucru pentru a dezvolta un cadru de reglementare pentru activele cripto.
„Drumul pentru ca bitcoin să ajungă la 120.000 de dolari este plauzibil”, a declarat Billy Leung, strateg de investiții la Global X.
Prețul petrolului a rămas stabil, după ce a scăzut cu peste 2%, pe fondul planurilor lui Trump de a stimula producția de energie din SUA. Țițeiul Brent s-a menținut la 79,35 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american a fost puțin schimbat, la 75,80 dolari pe baril.
Aurul, de asemenea, și-a reluat ascensiunea spre recordul anterior. Prețurile spot au crescut cu 0,4% la un maxim al ultimelor 2 luni și jumătate de 2.756,19 dolari pe uncie, după ce au urcat cu 1,4%.