Paul Stănescu, secretar general al PSD și unul dintre cei mai longevivi lideri ai partidului, a acuzat luni guvernul Bolojan că face reforme prin ”teroare administrativă” și a anunțat că PSD trebuie să decidă ”urgent” dacă mai rămâne la guvernare. Reacția lui vine după ce premierul Ilie Bolojan a anunțat intenția de a reforma marile instituții de stat și de a stopa sinecurile. Paul Stănescu are aproape toată familia angajată la stat, la instituții precum ANCOM și ASF, cunoscute drept fabrici de sinecuri.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Fratele lui Paul Stănescu: Director general al Agenției de Dezvoltare Regională Oltenia, zero experiență cu fonduri UE
Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD Paul Stănescu, a câștigat în 2022 selecția organizată pentru postul de director general al Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest ”Oltenia”, după cum a dezvăluit G4Media.
Stănescu nu are nici o experiență în domeniul fondurilor europene, în condițiile în care instituția pe care o conduce gestionează fonduri europene de 1,2 miliarde de euro.
A fost cea de-a doua sinecură politică într-un singur an pentru Alexandru Stănescu, după ce la începutul lui 2022 fusese propulsat de PSD într-o funcție de conducere la ANRE, arbitrul pieței energiei. Șeful PSD, Marcel Ciolacu, declara atunci că Stănescu a fost răsplătit pentru că nu a mai prins un fotoliu de parlamentar. Ulterior, el a demisionat de la ANRE cu câteva zile înainte ca Curtea Constituțională să decidă că numirea sa a încălcat Constituția.
ADR Sud-Vest Oltenia este un ONG înființat și controlat de baronii locali din județele din regiune – Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea. ADR Oltenia are alocați peste 1,2 miliarde de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) si din bugetul de stat în perioada 2021-2027, pe care îi poate folosi pentru mici proiecte locale și regionale. Regiunea Sud-Vest Oltenia este una dintre cele mai sărace din România.
Fiica lui Paul Stănescu, angajată de Sorin Grindeanu la ANCOM
Alina Gabriela Modan, fata lui Paul Stănescu, a fost angajată în 2019 de Sorin Grindeanu pe post de consilieră la ANCOM, instituția care reglementează piața de telecomunicații. Libertatea a scris la acel moment că fiica lui Stănescu, 23 de ani, nu avea nici o experiență în domeniu (linkul inițial nu mai există, subiectul a fost preluat de Antena 3).
Sorin Grindeanu, care la acel moment conducea ANCOM, a refuzat să explice pe ce criterii a angajat-o pe fata lui Stănescu în instituția de stat.
Înainte să ajungă la ANCOM, fiica lui Stănescu lucrase pentru tatăl său, la Agromec Vișina SA.
Câteva luni mai târziu, fiica lui Stănescu a câștigat a câștigat concursul pentru un post de expert în ANCOM, ceea ce înseamnă că a devenit funcționar public, greu de concediat, după cum a scris Libertatea.
De notat că Alina Modan a câștigat din darurile de la nuntă suma de circa 220.000 de euro, după cum arată declarația de avere de la acel moment.
Ginerele lui Paul Stănescu: de la PR pentru fermierii din Vișina la ASF, via Ministerul Fondurilor Europene
Robert Marius Modan, soțul Alinei Modan și ginerele lui Paul Stănescu, este secretarul general al ASF, arbitrul pieței asigurărilor și una dintre fabricile de sinecuri vizate de reformele lui Bolojan, după cum a scris HotNews în 2023.
El a fost adus în ASF prin delegare și nu prin concurs în anul 2020, grație fostului președinte Nicu Marcu, care este un apropiat al liderului PSD, potrivit Bursa.ro.
Modan a ajuns să lucreze la stat la Ministerul Fondurilor Europene venind tot de la Vișina, fieful lui Paul Stănescu. El a fost până în 2014 specialist în relații publice la o organizație a femrierilor locali numită Asociația GAL ”Orizonturi 2012” Vișina Nouă, potrivit declarației sale de avere. De la la Ministerul Fondurilor Europene a ajuns la Camera Deputaților și apoi la ASF.
Fiul lui Paul Stănescu, afaceri cu stuful din Delta Dunării
Parchetul European a cerut în 2024 documente de la instituțiile statului în legătură cu modul în care două firme apropiate de baronul PSD Paul Stănescu au ajuns să solicite subvenții europene de aproape 6 milioane de euro pentru stuful din Delta Dunării, au declarat la acel moment pentru G4Media surse judiciare. În paralel, Agenția de Plăți în Agricultură (APIA) a stopat plata subvențiilor.
Două firme, controlate la acel moment de Ștefan Stănescu, fiul lui Paul Stănescu și de un fost consilier al secretarului general PSD, au ajuns să ceară subvenții europene pentru stuf în urma unei legi promovate de actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, considerat chiar omul de casă al lui Stănescu.
Între timp, fiul lui Paul Stănescu a ieșit din firmă.
Astfel, o lege modificată pe ascuns în 2023 în Parlament a transformat Delta Dunării în pajişte, pentru care se pot cere subvenții de milioane de euro de la UE, potrivit unei investigații a emisiunii ”România, te iubesc” de la Pro TV. Iar singurele firme care au acces la aceste subvenții erau deținute de Ștefan Stănescu, fiul baronului PSD Paul Stănescu, și de un fost consilier al secretarului general al PSD.
Investigația Pro TV arată că parlamentarul care a modificat legea este tocmai Florin Barbu, la acel moment președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Ulterior, proiectul a trecut rapid prin parlament și a fost promulgat de președintele Iohannis. Citește aici mai multe detalii despre afacerea stufului din Delta Dunării
Paul Stănescu, ultimatum pentru guvernul Bolojan
Paul Stănescu a criticat luni guvernul Bolojan într-o postare distribuită chiar pe contul oficial de facebook al partidului. Stănescu a denunțat și presupuse atacuri ale PNL și USR la adresa PSD și a anunțat că PSD trebuie să decidă ”urgent” dacă mai rămâne la guvernare.
Ultimatumul dat de Paul Stănescu vine după ce premierul Bolojan a anunțat vinerea trecută al doilea pachet de măsuri de austeritate, printre care se opresc inclusiv anumite proiecte derulate de baronii locali prin programul Anghel Saligny.
În interiorul PSD există mai multe tabere care se pregătesc de congresul din toamnă. Unii lideri vor ca partidul să rămână la guvernare, alții își doresc intrarea în opoziție pentru a recupera electoratul pierdut în defavoarea AUR.
- Postarea integrală a lui Paul Stănescu:
„Cel mai simplu ar fi fost să rămânem în Opoziție. Dar, și în trecut, și acum, PSD a intrat la guvernare dintr-un singur motiv: pentru a dezvolta România și pentru a crește nivelul de trai al românilor. România trece printr-un moment dificil, dar asta nu înseamnă că, pentru a depăși acest moment, trebuie distrus tot ce s-a construit în ultimii 10 ani!
Al doilea pachet de măsuri anunțat de Guvern păstrează aceeași logică heirupistă și rigidă. Sub pretextul eficienței, se promovează o reformă construită pe intuiție, nu pe evaluări reale. În acest model, greul cade pe cei mai vulnerabili: pensionari, mame, salariați pe minimul pe economie, profesori, funcționari, militari și alte categorii sociale și profesionale.
Noi nu pentru asta am intrat la guvernare! Nu pentru a ignora vocea românilor, a oamenilor de afaceri sau a autorităților locale! Nu putem accepta o abordare în care se renunță la investiții esențiale în infrastructură și dezvoltare locală, în mare parte în stadiu avansat de execuție, doar pentru a da bine la cifre.
România nu este o corabie care se scufundă. Reformele nu se fac prin teroare administrativă, ci prin dialog, echilibru și responsabilitate. Nu putem accepta ca premierul și alți lideri din coaliție să promită deschidere, dar în realitate orice decizie să se ia fără nicio analiză făcută împreună cu toți factorii implicați.
În același timp, nu putem accepta ca partenerii de coaliție, USR și PNL să atace în continuu PSD, dar să aibă votul nostru de susținere când e vorba de asumarea răspunderii.
În aceste condiții, cred că se impune de urgență o ședință a coaliției în care să discutăm măsurile care afectează mai mult decât este cazul administrațiile locale, investițiile publice și românii vulnerabili.
Iar noi trebuie să decidem urgent în partid dacă mai rămânem la guvernare. Putem susține reformele necesare și din Parlament, dar nu vom accepta ca viața oamenilor să fie sacrificată pentru un plan contabil rece și nedrept.
PSD va sprijini orice măsură care elimină risipa și abuzurile, dar nu va confunda responsabilitatea cu austeritatea și recesiunea!”