Cum a ajuns un antreprenor român să cumpere o rețea de magazine de bricolaj de la mari grupuri franceze și britanice

Dana Ciubotă apr. 27, 2025 0 comentarii 1782 vizualizări
Brico Dépôt România, Retail, Retailer bricolaj Sursa: 151.ro

Dan Ostahie, fondatorul retailerului de produse electronice și electrocasnice Altex, a primit în această săptămână undă verde de la Consiliul Concurenței să cumpere retailerul de bricolaj Brico Dépôt România. Însă cum a ajuns un antreprenor român să cumpere o rețea de magazine de bricolaj de la mari grupuri franceze și britanice, cu putere financiară? 

Istoria lanțului de magazine de bricolaj începe în 1991, când familia franceză Bresson a înființat lanțul de magazine Bricostore. Aceștia au deschis primul magazin din România în anul 2002, în zona Militari.

Ulterior, lanțul s-a dezvoltat treptat și a ajuns până la 15 magazine. Grupul s-a aflat mereu pe poziția a treia în topul retailerilor de bricolaj din România.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Totuși, nu a reușit niciodată să îi depășească pe germanii de la Praktiker și nici pe antreprenorii români Pavăl de la Dedeman.

Așadar, în anul 2013, magazinele Bricostore au fost vândute de francezi de la Bresson către grupul britanic Kingfisher, și s-au transformat în rețeaua de magazine Brico Dépôt, de asemenea de origine franceză (fondat în 1993, cumpărat în 2002 de britanici). Rețeaua de magazine Bricostore din România a fost cumpărată atunci cu suma de circa 75 de milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ulterior, Kinghfisher s-a mai extins o dată, în România, în anul 2017, când a achiziționat brandul Praktiker România de la Omer Susli, care îl cumpărase anterior de la nemți. Magazinele Praktiker intră și ele sub umbrela Brico Dépôt.

Din anul 2019 până în anul 2024, rețeaua Brico Dépôt a avut parte de o creștere semnificativă a vânzărilor și prezenței pe piață. Însă grupul s-a lovit de provocări mari în ceea ce privește profitabilitatea, potrivit unei analize făcute de Termene. Potrivit platformei, profitul scăzut, datoriile în creștere, investițiile fără rezultate și pierderile înregistrate au dus la ieșirea companiei Kingfisher de pe piața din România, prin vânzarea magazinelor.

Grupul Kingfisher controla magazinele Brico Dépôt prin firma Bricostore România SA. Bricostore România SA nu a mai avut profit din anul 2010, atunci când înregistra 17 milioane de lei pe plus. În 2016, Bricostore a înregistrat o pierdere netă de 36,2 milioane lei. Situația s-a agravat în anii următori, cu pierderi de 119,3 milioane lei în 2015 și 259,5 milioane lei în 2020. Cel mai recent an fiscal, 2023, a adus o pierdere de 176 milioane lei, indicând o ușoară îmbunătățire față de punctul minim din 2020, dar încă departe de zona de profitabilitate. De altfel, din 2010 și până acum firma a aduna pierderi de 1,2 miliarde de lei. Din această sumă, 780 de milioane de lei au fost pierderile din ultimii cinci ani.

Datoriile companiei au crescut de la 428 milioane lei în 2016 la 447 milioane de lei în 2023.

Așadar, Kingfisher a cercetat piața pentru a vinde rețeaua Brico Dépôt. Discuții au fost purtate și cu Leroy Merlin, un alt lanț francez de magazine cu produse de bricolaj, care au vrut să cumpere inclusiv Bricostore în 2013-2014, dar au pierdut în fața Kingfisher.

În cele din urmă, britanicii au decis să vândă rețeaua către Dan Ostahie, fondatorul retailerului de electrocasnice Altex. Valoarea tranzacției se ridică la 70 milioane de euro și include întreaga rețea Brico Dépôt.

Rețeaua Brico Dépôt este formată din 31 de magazine în 24 de orașe, operațiunile de distribuție, precum și sediul central din București.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.