Cum a pierdut Compania de Drumuri panourile care ar fi salvat viața șoferului căzut în gol pe viaductul autostrăzii A1 de la Boița. Studiul de Fezabilitate a prevăzut panouri în spațiul dintre sensuri, dar CNAIR nu le-a mai inclus în proiect

Autostrada A 1 Boita

Compania de Drumuri a prevăzut în studiul de fezabilitate panouri pentru spaţiul gol dintre sensurile de mers ale Autostrăzii A1 Sibiu – Boiţa, dar nu le-a mai inclus şi în caietul de sarcini pentru proiectarea şi execuţia celor două viaducte de la Tălmaciu şi Tălmăcel, potrivit documentaţiei pe care a consultat-o Economedia. În studiul de fezabilitate, pe viaduct nu sunt prevăzute grilaje sau plase de protecţie, ci panouri fonoabsorbante. Dacă aceste panourile fonoabsorbante ar fi rămas „prinse” în proiect ar fi salvat viaţa şoferului care a căzut în gol de la 20 de metri pentru că nu se aştepta să fie spaţiu gol între parapete.

După accident, Asociaţia Pro Infrastructură a criticat CNAIR pentru pasarea răspunderii, pe principiul „mortul e de vină” şi a atras atenţia că pe Autostrada Transilvania sunt prevăzute grilaje de protecţie în spaţiul gol, tocmai pentru a împiedica o eventuală cădere.

„Căderea în gol și manipularea la CNAIR și MT. Observăm de mulți ani un fenomen foarte grav: la accidente mortale cauzate de starea sau proiectarea deficitară a infrastructurii, autoritățile se unesc într-un cor pe mai multe voci și ni se cântă că “mortul e de vină” și că “drumul respectă normativele în vigoare”. Asemenea manipulări deturnează atenția de la un lucru evident: indiferent de circumstanțe, faptul că un om e lăsat să cadă în gol este, în primul rând, vina geniilor din CNAIR care au aprobat proiectul. Și ce valoare mai au auditurile de siguranță rutieră dacă nu se observă (că lipsește) un element simplu? Un grilaj care să acopere distanța dintre cele două sensuri pe viaduct”, a arătat Asociația.

Sâmbătă, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a transmis condoleanţe familiei şi a anunţat că vor fi montate panouri sau grilaje de siguranţă. Totodată, ministrul Grindeanu a dat şi un sfat (cel puţin confuz) în cazul unui accident pe autostradă, acela de a rămâne în mașină.

„Regretăm cu toţii şi transmit condoleanţe. A fost o situaţie neplăcută. Totodată, mai trebuie să învăţăm: pe autostrăzi modalitatea în care trebuie să te comporţi e una cu totul diferită faţă de traficul pe alte tipuri de drumuri. Aici fiecare secundă contează, se rulează cu vitează foarte mare, e cam de evitat să ieşi din maşini, aşa cum facem în oraş, de exemplu, sau în alte părţi. Asta nu înseamnă că nu trebuie să gândim, în perioada următoare, elemente de siguranţă suplimentare pe acel tronson, un tronson care, nu pot să nu spun, care a fost inaugurat înainte de termen şi felicit constructorul. Termenul conform contractului trebuia să fie mai-iunie anul acesta, au reuşit cu şase luni mai repede să-l dea în circulaţie, ceea ce mă bucură”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Comentarii

  1. Cu tot respectul pentru persoana domnului Grindeanu, nu cred ca are competentele necesare pentru a gestiona activitatea acestui minister si cel mai probabil dansul stie acest lucru.
    Decizia politica trebuie completata de opinia unui expert tehnic astfel incat rezultatul sa fie cel mai bun. Dar aceasta sinergie este de cele mai multe ori doar o utopie.
    Atunci cand politicul decide in necunostinta de cauza, apar astfel de tragedii precum cea petrecuta pe viaduct.
    Mai avem foarte multe de indurat ca tara pana sa ne aliniem cu nivelul de astazi al tarilor civilizate vest europene dpdv al infrastructurii rutiere si al sigurantei in trafic.
    Condoleante familiei indurerate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *