O contabilă din Galați a început să facă săpunuri de casă pentru familia sa din dorința ca aceștia să folosească doar produse care nu le afectează sănătatea. Produsele ei au impresionat la o selecție de proiecte și a obținut finanțare europeană pentru un start-up ce are ca obiect producția de săpunuri și creme naturale.
Mirela Blaga este expert contabil și are de peste 20 de ani propria firmă de evidențe contabile. Gălățeanca a devenit pasionată de producerea săpunurilor dintr-o întâmplare. Soțul ei s-a uitat la un filmuleț pe internet legat de fabricarea săpunului și i-a propus să facă și ei același lucru.
Inițial a respins ideea, dar ulterior s-a documentat temeinic și acum 10 ani a creat primul ei săpun natural de casă. A dorit ca familia ei să folosească săpunuri așa cum făcea bunica odinioară și să renunțe la cele din comerț care conțin foarte multe chimicale.
Nouă rețete autorizate de săpunuri
Șapte ani a produs săpunuri doar pentru propria familie, ca hobby. Mirela a declarat pentru Economedia că pentru asta ai nevoie doar de o oală, un mixer și de rețeta pentru producerea săpunului.
Cert este că după ce a folosit săpunurile naturale produse de ea, nu s-a mai putut spăla cu săpunuri din comerț, pentru că diferența este foarte mare. Atunci s-a gândit să facă din asta o afacere, dar a ezitat inițial pentru că autorizarea unei rețete este destul de scumpă, în jur de 500 de euro, mai ales că nu știa dacă săpunurile pe care le va scoate pe piață vor avea succes.
Autorizarea presupune testarea dermatologică, pentru a se verifica dacă folosirea săpunului este sigură pentru pielea umană.
A obținut licența de producere și comercializare a nouă rețete de săpunuri cu diferite arome, iar cele mai vândute prin Mani Artisan Shop sunt cele de lămâiță, cu lapte de capră, scorțișoară și lavandă. S-a extins apoi și la cosmetice create tot din ingrediente 100% naturale. Un săpun costă circa 14 lei, în timp ce o cremă variază între 15 și 30 lei.
Cel mai important lucru la un săpun
Mulți dintre noi își aleg săpunurile după aromele lor, dar Mirela spune că important este ca produsul să curețe bine, dar în egală măsură să nu irite și să nu usuce pielea.
Și-a deschis afacerea dintr-o întâmplare, după ce o prietenă a luat-o la un curs de antreprenoriat, care s-a dovedit a fi, de fapt, un program Start Up, la care a aplicat. Ulterior, planul ei de afacere a fost selecționat la nivel național din câteva sute de propuneri.
A reușit astfel să acceseze fonduri europene nerambursabile în valoare de 160.000 de lei în 2019, bani pe care i-a folosit pentru închirierea spațiului pentru magazin, angajări de personal și obținerea autorizărilor de săpunuri și creme naturale.
Tot ce produce este 100% natural. De pildă, untul de corp conține unt de cacao, unt de shea, ulei de cocos extravirgin și ulei de măsline. Vârfurile vânzărilor le atinge în fiecare an de 1 martie și de Crăciun, iar în funcție de asta și-a adaptat și producția de săpun și creme.
Îi testează produsele și devin clienți fideli
Afacerea Mirelei a avut în 2023 o cifră de afaceri de 40.000 de lei, dar nu a avut profit. În medie, cam 90 de clienți îi cumpără produsele în fiecare lună. Peste 90% dintre ei vin fizic în magazinul din Galați, iar restul îi comandă produsele online.
Antreprenoarea își surprinde de multe ori clienții cu răvașe inspiraționale (citate din diverși autori antici și contemporani) pe care le oferă împreună cu produsele sale. Mulți dintre clienții ei i-au devenit fideli după ce inițial au primit săpunuri sau creme drept cadouri și le-au plăcut atât de mult, încât au revenit ca să cumpere și ei.
Mirela vrea ca cei care îi cumpără săpunurile și cremele să facă diferența între ce este pe piață și produsele ei, iar dacă le plac, să revină.