Cum abordează costurile în creștere ale energiei unii dezvoltatori pentru a-și vinde locuințele

calorifer, incalzire, energie termica, repartitor caldura Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Odată cu scumpirea energiei, serviciile suplimentare aduse de unii dezvoltatori imobiliari, care asigură facturi mai mici la energie, au devenit nu doar o tendință a introducerii tehnologiei în dezvoltarea de proiecte rezidențiale, ci și un atu în operațiunile de marketing și vânzare a apartamentelor, pentru că oricine își dorește să plătească facturi cât mai mici, indiferent de poziția sa socială.

Iar acest aspect a devenit cu atât mai important, cât energia electrica și gazele naturale s-au scumpit și de trei ori în ultimele luni, iar vânzările de locuințe par a fi intrat într-o sincopă, cauzată atât de scumpirea materialelor de construcții, de scumpirea finanțărilor bancare, dar, parțial, și de scumpirea costurilor de locuire, precum întreținerea, iar o parte dintre cumpărători au început să fie atenți și la celelalte costuri atașate unei achiziții rezidențiale.

Dezvoltatorul Ecovillas e unul dintre primii de pe piață, care au încercat să folosească acest atu. De altfel, compania are în plan construirea unui complex mai mare de apartamente cu pompe de căldură în București, având deja cerere pentru astfel de locuințe în Capitală, construcția fiind planificată să înceapă anul viitor, iar viitorii locatari vor avea costuri de mentenanță foarte mici și mai puține griji pentru locuința pe care o aleg.

În prezent Ecovillas lucrează la dezvoltarea unui complex rezidențial de apartamente, LOFT green apartments, în Mogoșoaia, un concept nou pentru piața rezidențială autohtonă,  cu o arhitectură modernă și elemente de sustenabilitate, bazat pe folosirea energiei verzi și care evită utilizarea de combustibili fosili. Prin proiectul LOFT green apartments, compania Ecovillas a devenit în România un pionier al construcției apartamentelor încălzite și răcite cu pompe de căldură geotermice care nu poluează, complexul nefiind racordat la gaze.

„Ne uităm foarte atent la ceea ce se întâmplă pe piața rezidențială și misiunea noastră este de a veni cu produse care își găsesc ușor cumpărători. În ultimii ani, am făcut periodic studii prin care am urmărit comportamentul cumpărătorilor, iar rezultatele au fost din ce în ce mai încurajatoare, confirmând astfel planurile strategice pe care ne-am bazat modelul de business încă de la primul proiect. Este o piață care are nevoie din ce în ce mai mult de locuințe de calitate, care nu au nevoie de prea multă întreținere, locuințe eco, dezvoltate cu spirit civic și nu doar luând în calcul marje de profit sau alți indicatori economici”, spunea Vlas Veaceslav, CEO al Ecovillas.

Și o altă companie de dezvoltare românească, Forty Management dezvoltă cât mai verde cu putință.

„Toate cladirile dezvoltate de noi sunt proiectate respectând standardul minim de clădire verde. Ultimul proiect pe care îl dezvoltăm acum Central District Viitorului134 este Near Zero Energy building, iar Central District Lagoon City, proiect care va include și o lagună, va fi carbon neutral”, spune pentru Economedia, Lucian Azoiței, CEO al Forty Management.

Potrivit acestuia, standardele au ca efect prin soluțiile tehnice adoptate o întreținere și un cost mult scăzut față de un imobil vechi, iar de soluțiile tehnice pe care le plătește dezvoltatorul la momentul construcției beneficiază locuitorii pe toata durata de viață a construcției.

De altfel, Central District Lagoon City, aflat în nordul Bucureștiului, va fi dezvoltat pe un teren de 40.000 mp cumpărat de la Butan Gas, va avea montate pompe geotermale, panouri solare, climatizare cu tavane răcite și încălzire în pardoseala.

O astfel de investiție nu poate decât să ajute un dezvoltator să-și vândă mai repede și mai profitabil apartamentele, deși presupune să majoreze bugetul de construcție cu poate câteva sute de mii de euro.

Un alt dezvoltator important care a început să utilizeze noile tehnologii la construcția blocurilor proprii este Gran Via, care are deja la activ câteva mii de apartamente în România

„Folosim sisteme inteligente – Smart Home. panouri solare pe bloc, termostate în fiecare cameră. De asemenea, livrăm apartamentee cu încălzire în pardoseală și înlocuim polistirenul de pe fațadă cu vată minerală”, transmite pentru Economedia, Antoanela Comșa, președintele Gran Via Romania.

Iar astfel de strategii nu pot decât ajuta piața rezidențială și vânzările de locuințe, în care costul încălzirii sau răcirii acestora tinde să devină extrem de important, dată fiind creșterea agresivă a prețurilor. Mai mult, analiștii au avertizat că din aprilie acestea se vor majora din nou.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: