Centrele de control al traficului aerian din Europa se așteaptă să gestioneze până la 33.000 de zboruri pe zi în următoarele opt săptămâni, scrie Euronews.com.
Zborurile de vară ar putea fi perturbate, deoarece personalul de la unul dintre centrele de control al traficului aerian (ATC) din Europa amenință cu greva. Unul dintre sindicatele de la Eurocontrol, Union Syndicale Bruxelles (USB), a „anunțat o perioadă de șase luni în care ar putea avea loc acțiuni sindicale”.
Sindicatul a dat acest „preaviz” de acțiune sindicală din cauza lipsei persistente de personal de până la 25% și a altor politici pe care le consideră dăunătoare.
Nu au fost confirmate date specifice, dar grevele ar putea începe cu un preaviz de doar cinci zile în timpul sezonului aglomerat de vară.
„În prezent, negociem cu directorul general și cu echipa sa și sperăm la un rezultat pozitiv, dar nu am primit încă asigurări scrise sau acorduri”, precizează USB.
Eurocontrol și alți experți din industrie au declarat că se așteaptă la perturbări minime, dar problemele cu ATC se anunță acum a fi cea mai mare sursă de îngrijorare pentru călători în această vară.
Unde ar putea avea loc grevele?
Eurocontrol coordonează ATC în întreaga Europă. Acesta ajută aeronavele să se deplaseze cu ușurință din spațiul aerian al unei țări în altul.
Personalul care amenință cu greva se află la Centrul de operațiuni al administratorului de rețea (NMOC) al organizației, care gestionează peste 10 milioane de zboruri în fiecare an.
Acesta joacă un rol esențial în gestionarea, raționalizarea și îmbunătățirea operațiunilor de trafic aerian pe întreg continentul, verificând 96.000 de mesaje de la companiile aeriene și piloți în fiecare zi.
Înainte de pandemie, NMOC gestiona peste 37.000 de zboruri pe zi. În această vară, acest număr va reveni la aproximativ 33 000, deoarece cererea de zboruri începe să se apropie de ceea ce era înainte de COVID-19.
Eurocontrol afirmă că, întrucât nu a fost primită nicio notificare privind o acțiune sindicală specifică, este „prematur să se speculeze cu privire la orice impact potențial”.
De asemenea, principala organizație industrială, Airlines for Europe (A4E), afirmă că, întrucât datele nu au fost încă anunțate, „posibilul impact rămâne de stabilit”.
„A4E înțelege că serviciile de control al traficului aerian (ATC) ale Eurocontrol nu vor fi afectate”, a declarat un purtător de cuvânt. „Prin urmare, impactul său asupra pasagerilor ar putea fi limitat, spre deosebire de valul de greve naționale care a avut un impact asupra transportului aerian în Europa de la începutul anului, ruinând călătoriile pentru milioane de pasageri”.
Cu toate acestea, există încă îngrijorări, după ce Eurocontrol a avertizat că această vară va fi „dificilă” pentru industria aviatică din Europa. Acesta a declarat că presiunea asupra spațiului aerian din cauza războiului din Ucraina, combinată cu un număr crescut de zboruri, ar putea duce la supraaglomerarea cerului.
Alte greve ATC adaugă deja o presiune suplimentară. Luna trecută, Ryanair a anulat peste 900 de zboruri în întreaga Europă – 1% din numărul total. Compania aeriană a dat vina pe cele 60 de zile de acțiuni sindicale de până acum din acest an ale controlorilor din Franța pentru perturbarea activității.