Cum arată azi lista sancțiunilor la adresa Rusiei, care continuă, cu puțin succes, invazia Ucrainei

Rusia Ucraina protest Putin Sursa foto Pexels Matti

Giganții energetici BP și Shell, banca globală HSBC și cea mai mare firmă de leasing de avioane din lume AerCap s-au alăturat luni unei liste tot mai mari de companii care doresc să părăsească Rusia, în timp ce sancțiunile occidentale s-au adunat asupra Rusiei, care, deși pare strânsă într-un clește, continuă invazia în Ucraina.

Statele occidentale au luat măsuri pentru a pedepsi Rusia cu o serie de măsuri, inclusiv închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești, scoaterea unor bănci rusești din rețeaua financiară globală SWIFT și restricționarea capacității Moscovei de a-și folosi rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Economia Rusiei era deja slăbită de luni. Rubla a scăzut la un nivel record, în timp ce banca centrală și-a dublat rata cheie a dobânzii la 20% și a ținut piețele de valori și piețele derivate închise.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Și Shell a anunțat luni că va părăsi toate operațiunile sale rusești, inclusiv fabrica de LNG Sakhalin 2, în care deține o participație de 27,5% și care este deținută și operată în proporție de 50% de grupul rus de gaze Gazprom.

„Nu putem – și nu vom rămâne”, a declarat directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, într-o declarație în care a anunțat mișcarea și a numit atacul Rusiei „un act fără sens de agresiune militară”. El a adăugat că compania sa discută cu guvernele despre asigurarea aprovizionării cu energie în Europa.

Și Equinor, firma energetică deținută majoritar de statul norvegian, a declarat că își va ceda întreprinderile mixte din Rusia.

De asemenea, BP, cel mai mare investitor străin din Rusiei, a anunțat în weekend că renunță la pachetul de 20% din Rosneft, companie controlată de statul rus, la un cost de până la 25 de miliarde de dolari, reducând rezervele de petrol și gaze ale companiei britanice la jumătate.

Mișcările au pus în lumina reflectoarelor alte companii occidentale cu participații în proiecte de petrol și gaze rusești, precum ExxonMobil și TotalEnergies, care deocamdată nu au luat măsuri împotriva Rusiei.

Zonă interzisă

Părți mari ale economiei ruse vor fi o zonă interzisă pentru băncile și firmele financiare occidentale, după decizia de a tăia unele dintre băncile sale de la SWIFT, un sistem de mesagerie securizat utilizat pentru tranzacții în valoare de mii de miliarde de dolari în întreaga lume.

Banca britanică HSBC a anunțat că va stopa relațiile cu o serie de bănci rusești, inclusiv a doua ca mărime, VTB, una dintre cele vizate de sancțiuni, arată un memoriu văzut de Reuters.

Chiar și Elveția neutră a spus că adoptă sancțiunile Uniunii Europene și va îngheța activele unor persoane și companii rusești.

Unele companii occidentale suspendau operațiunile rusești, în timp ce altele elaborau planuri de urgență și analizau peisajul în schimbare rapidă pentru afacerile cu Rusia.

Nasdaq și Intercontinental Exchange NYSE au oprit temporar tranzacționarea acțiunilor companiilor din Rusia listate la bursele lor, au arătat site-urile lor.

Producătorii mondiali de automobile și camioane, inclusiv producătorul american de automobile General Motors și Daimler Truck din Germania, au luat luni câteva măsuri, iar Volkswagen a suspendat livrările de mașini către dealerii din Rusia, în timp ce producătorul suedez Volvo și GM au declarat că vor suspenda exporturile către Rusia.

„Este probabil să ne aflăm în acest mediu al unui regim de sancțiuni foarte complicat, cu mai multe fațete și cu mai multe fațete pentru luni, dacă nu ani”, a spus Marcus Thompson, partener la Kirkland & Ellis din Londra.

Compania de transport containere Ocean Network Express, cu sediul central în Singapore, a suspendat luni rezervările către și dinspre Rusia, în timp ce Maersk a declarat că are în vedere să facă același lucru.

Au scăzut acțiunile Societe Generale care deține Rosbank din Rusia, și ale producătorului de automobile Renault, care controlează producătorul rus de automobile Avtovaz, iar Finnair a pierdut o cincime din valoare după ce și-a redus perspectiva de profit pentru 2022 pe fondul închiderii spațiului aerian.

În fine, cum piața de valori a Rusiei este „neinvestibilă” după noile sancțiuni stricte occidentale și restricțiile băncii centrale asupra tranzacționării, fac ca eliminarea listelor rusești de pe indici să devină „următorul pas firesc”, a declarat luni un director executiv al furnizorului de indici de acțiuni MSCI.

„Nu ar avea prea mult sens ca noi să continuăm să includem titluri rusești dacă clienții și investitorii noștri nu pot tranzacționa pe piață”, a declarat pentru Reuters Dimitris Melas, șeful de cercetare a indicilor MSCI și președintele Comitetului de politică a indicilor.

Instituțiile financiare din întreaga lume încetează sau suspendă afacerile în Rusia, în urma sancțiunilor grele impuse de guvernele occidentale împotriva Rusiei, ca urmare a invaziei sale militare a Ucrainei săptămâna trecută.

Rusia interzice companiilor aeriene din 36 de țări să acceseze spațiul său aerian, inclusiv națiunile europene și Canada, care și-au închis anterior spațiul aerian pentru aeronavele rusești. Oficialii americani au spus că Washington ia în considerare o mișcare similară.

Delta Air Lines și American Airlines au oprit în mod voluntar survolarea Rusiei pentru rute internaționale, în timp ce United Airlines a redirecționat spre zone internaționale zboruri care de obicei survolau Rusia.

Firmele de leasing, inclusiv AerCap Holdings, cu aproximativ 5% din flotă închiriată companiilor aeriene ruse, și BOC Aviation , au anunțat că vor rezilia sute de contracte de leasing de avioane cu companii aeriene ruse din cauza sancțiunilor. Acțiunile AerCap au scăzut luni cu peste 12%.

United Parcel Service și FedEx, cu sediul în SUA. au anunțat că opresc livrările către Rusia și Ucraina.

Sancțiuni și în tehnologie

Microsoft a anunțat luni că va elimina aplicațiile mobile ale publicației ruse de stat RT din magazinul său de aplicații Windows și va interzice reclamele pe mass-media sponsorizată de stat rus.

Google a interzis RT și altor canale rusești să primească bani pentru reclame pe site-uri web, aplicații și videoclipuri YouTube, similar cu o mișcare a Facebook.

De asemenea, investitorii se retrag din companiile rusești. Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, își va cesiona activele rusești, în valoare de aproximativ 2,8 miliarde de dolari, în timp ce fondul suveran al Australiei a declarat că intenționează să își reducă expunerea la companiile rusești cotate la bursă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: