Cum arată o notificare de la furnizor în care te anunță că ți-a scumpit gazul cu 50%, de la începutul anului

Gaze-aragaz

Se dă consumatorul Ion Popescu, din București. El are centrală pe gaze, iar furnizor îi este una dintre cele mai mari firme de profil din piață, același încă de dinainte să se liberalizeze piața, la 1 ianuarie. Popescu începe anul cu un preț facturat al gazului (marfa gaz – fără transport, distribuție și taxe) de 0,123 lei/kWh, care ar trebui păstrat, teoretic, până la finalul anului.

La începutul lunii mai, acesta primește în poștă o notificare din partea furnizorului precum căreia, la 1 iulie, noul său preț este de 0,155 lei/kWh.

La începutul lunii septembrie, o nouă notificare vine în care se spune că, la 1 noiembrie, prețul va fi de 0,175 lei/kWh, cu serviciile reglementate cu tot, 0,214 lei/kWh (0,25 lei, cu tot cu TVA).

Cetățeanul constată astfel că, față de începutul lui 2021, plătește un gaz mai scump cu aproape 50%.

 

Sursa foto: Economedia

Pentru că marfa gaz reprezintă circa 50% din prețul final, rezultă că factura pentru Popescu devine mai mare cu aproximativ 25%, în această iarnă față de precedenta (distribuția și transportul au rămas la un tarif constant, taxele la fel).

În lunile de iarnă, socotind un consum mediu de 250 de kWh, factura urcă de la circa 270 de lei la 335 de lei.

În notificare, furnizorul îi spune cetățeanului că noul preț este valabil până la 30 iunie 2022. Probabil că tot teoretic, pentru că dacă gazul continuă să se scumpească în piețe, orice se poate întâmpla.

Furnizorul face trimitere la prevederile contractului de furnizare gaze în regim concurențial pe care-l are pe site, comunicat în T2 2021, care prevăd ajustarea prețului în cazul în care intervin schimbări semnificative ale condițiilor de piață. Or, spune tot furnizorul, „prețul de achiziție a înregistrat, din aprilie și până în prezent, o creștere fără precedent pentru perioada de livrare octombrie 2021 – martie 2022, depășind valoarea de 0,210 lei/kWh”. Explicațiile oferite clientului sunt că a crescut cererea de gaze pentru că economia este în revenire și că există o presiune asupra ofertei de gaze disponibile în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la prețurile din piețele regionale.

Cetățeanului Popescu i s-a comunicat noul preț și i se precizează că, dacă nu-i convine, se poate muta oricând la alt furnizor în termen de 21 de zile. Dacă nu răspunde în niciun fel notificării, se va considera accept tacit al noului preț.

Pe comparatorul de tarife pus la dispoziție de ANRE, selectând datele pentru un consumator casnic obișnuit – tip C1, un consum mediu lunar estimat pentru sezonul rece de 250 kWh și cu data de pornire 1 noiembrie 2021, găsim o singură ofertă mai bună pentru Popescu, cea a WIEE, o firmă controlată de Gazprom, care propune un preț total, cu TVA, de 0,246 de lei/kWh, cu doar 4 bani sub ceea ce îi transmite actualul furnizor. Mai sunt 9 alte oferte, toate mai mari, care încep de la 0,312 lei/kWh până la 0,411 lei, aceasta, cea mai mare, fiind de la Hermes Energy.

Pare că nu există soluție pentru Ion Popescu și trebuie să meargă înainte cu actualul furnizor, chiar dacă trebuie să scoată mult mai mulți bani din buzunar, pentru la iarnă.

Guvernul a lansat o propunere de compensare parțială a facturilor la energie și gaze, în contextul scumpirilor abrupte ale acestor mărfuri din ultimele luni. Toate detaliile despre cât va fi această compensare, cine se califică și cum se va face, aici.

Comentarii

  1. Eu inteleg ca problema lui e ca are centrala pe gaz si trebuie sa o foloseasca (pt. ca o are) si ca nu mananca „in oraș”.

    Ma mir ca nu aud scandaluri in Asociatiile de Proprietari cu gaz facturat la comun si persoane nedeclarate la intretinere.

    Cât plateste o persoana intr-un bloc cu 30 de apartamente?

  2. Buna ziua.
    Dacă calculați mai exact veti vedea ca o factura din 01.11.2021 este cu 70% mai mare decât cea de la începutul anului.
    Tarif cu tva luna martie:0,14746 lei/kwh (0.12392*1,19) cu toate taxele incluse
    Tarif cu tva incepand cu 01.11.2021 0,25 lei/kwh cu toate taxele incluse
    0,25/0,14746=1,70 deci o creștere cu 70%.

    • Sunt tot felul de tarife care compun pretul final, furnizorul are o metoda de a bulibasi prin date clientul. Cu cat creste gazul nu i la fel cu cat creste factura. Oricum, clar, sunt niste scumpiri enorme

  3. Cineva se imbogateste iar altii saracesc.
    Pandemie, digitalizare, somaj, cresteri de preturi, 5G, criza economica…
    Davos, Occident, USA, China, Rusia…
    De partea cealalta: Dumnezeu, Maica Domnului, sfintii…
    Exista in final ptr toate, important e cum reusim sa ajungem la finalul vietii noastre, aveti grija la sufletul vostru (uitat prin dosarele vechi ale fiintei voastre)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *