Cum au crescut averile celor mai bogate persoane din lume? Cei 500 valorează mai mult de 10 trilioane de dolari

elon musk Sursa foto: ANGELA WEISS / AFP

Creșterea uriașă a valorii acțiunilor tehnologice în 2024 a sporit considerabil averea deja inimaginabilă a celor mai bogați 500 de oameni din lume, conform celui mai recent indice Bloomberg Billionaires, relatează Euronews. Sprijinul acordat de Elon Musk lui Donald Trump – acum președinte ales – înainte de alegerile din SUA s-a dovedit a fi o decizie triumfătoare pentru miliardarul ale cărui companii includ Tesla Inc, SpaceX și xAI.

Pentru prima dată, averea combinată a super-super-bogaților a depășit la un moment dat 10 miliarde de dolari (9,7 miliarde de euro), a arătat indicele Bloomberg.

Elon Musk, Mark Zuckerberg și Jensen Huang au condus lista miliardarilor, Musk înregistrând cea mai mare creștere a anului.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Susținerea lui Donald Trump – acum președinte ales – înainte de alegerile din SUA s-a dovedit a fi o alegere profitabilă. Creșterea valorii companiilor sale, inclusiv Tesla Inc, SpaceX și xAI, i-a adus o avere personală de 442,1 miliarde de dolari (426,7 miliarde de euro), o creștere de 213 miliarde de dolari (205,6 miliarde de euro) față de începutul anului.

Firmele de tehnologie au făcut milioane pentru directorii executivi și acționari
Indicele Bloomberg a arătat că diferența de 237 de miliarde de dolari (228,7 miliarde de euro) dintre el și șeful Amazon, Jeff Bezos, observată la 17 decembrie, a fost cea mai mare diferență înregistrată vreodată între primul și al doilea nume de pe indicele său.

Pe locul al doilea s-a clasat Mark Zuckerberg, CEO al Meta. Deși compania sa a suferit câteva eșecuri costisitoare atât din cauza unei amenzi antitrust mari din partea UE, cât și din cauza prudenței investitorilor cu privire la investițiile de mai multe miliarde de dolari ale Meta în inteligența artificială, acesta a reușit totuși să câștige încă 81 de miliarde de dolari (78,2 miliarde de euro), acțiunile sale crescând cu aproape 70% în cursul anului.

Jensen Huang, directorul general al Nvidia, a adăugat 76 de miliarde de dolari (73,4 miliarde de euro) la averea sa individuală, pe fondul câștigurilor rezultate din boom-ul inteligenței artificiale. Valoarea acțiunilor Nvidia aproape s-a triplat în cursul anului, devenind, la un moment dat, cea mai valoroasă companie din lume.

Potrivit Bloomberg, care citează date ale Băncii Mondiale, averea acestor miliardari este similară cu produsul intern brut combinat de anul trecut al Germaniei, Japoniei și Australiei.

Miliardarii francezi ies în pierdere
Averile lui Bernard Arnault de la LVMH, Françoise Bettencourt Meyers de la L’Oreal și François-Henri Pinault de la Kering au scăzut în 2024, pe măsură ce sectorul bunurilor de lux a văzut marii cheltuitori strângându-și cureaua după o perioadă de extravaganță post-pandemică.

Piața bunurilor de lux a fost afectată de încetinirea pieței-cheie din China, iar cei trei miliardari au rămas cu o situație mai proastă cu aproximativ 71 de miliarde de dolari (69 de miliarde de euro).

Un alt perdant al etapei 2024 a valorii adăugate a fost mogulul comerțului electronic Colin Huang care, în calitate de om din spatele Temu, a fost pentru scurt timp cea mai bogată persoană din China în august anul trecut. Cu toate acestea, el a pierdut ulterior 18 miliarde de dolari (17,4 miliarde de euro), după ce, în urma unui raport de profit neinspirat, acțiunile companiei s-au prăbușit cu 29% într-o singură zi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.