Prețurile locuințelor în funcție de țară/ În 2022, au crescut cu 6%, dar în termeni reali, acestea au scăzut pentru prima oară în 12 ani/ Cu cât au scăzut prețurile în România

imobiliare

Prețurile locuințelor la nivel mondial au crescut în medie cu 6% pe an, între T4 2021 și T4 2022. 

În termeni reali, care iau în considerare inflația, prețurile au scăzut de fapt cu 2%, pentru prima dată în ultimii 12 ani, scrie publicația visualcapitalist.com.

În pofida unei creșteri bruște a ratelor dobânzilor și a costurilor ipotecare, piețele imobiliare au fost vizibil stabile. Prețurile reale rămân cu 7% peste nivelurile de dinaintea pandemiei. Analiza prețurilor proprietăților rezidențiale a fost făcută cu ajutorul datelor de la Banca Reglementelor Internaționale (BRI). În clasamentul respectiv pot fi observate creșterea nominală și reală a prețurilor locuințelor în 58 de țări și regiuni, începând cu trimestrul al patrulea din 2022:

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Prețurile proprietăților din Turcia au înregistrat cel mai mare salt la nivel global, cu aproape 168%, pe fondul unei inflații galopante. Creșterea reală a prețurilor din Turcia a fost de 51%.

Cererea imobiliară a crescut în paralel cu scăderea ratelor dobânzilor. Guvernul turc a redus drastic ratele dobânzilor de la 19% la sfârșitul anului 2021 la 8,5% pentru a susține o economie în slăbire.

Multe țări europene au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri ale prețurilor în termeni nominali. O piață puternică a forței de muncă și ratele scăzute ale dobânzilor au împins prețurile în sus, chiar dacă ratele la creditele ipotecare s-au dublat pe întreg continentul. În ceea ce privește creșterea reală a prețurilor, majoritatea țărilor au fost în teritoriu negativ – în special Suedia, Germania și Danemarca.

În România, aflată pe locul 28 în acest clasament al scumpirilor, prețurile au urcat cu 6,7 la sută. În termeni reali, au scăzut cu 7,5 la sută.

Prețurile nominale ale locuințelor din SUA au crescut cu puțin peste 7%, în timp ce creșterea reală a prețurilor s-a oprit la 0%. Prețurile au rămas ridicate, având în vedere oferta scăzută. De fapt, prețurile rezidențiale rămân cu 45% peste nivelurile de dinaintea pandemiei.

Evoluția prețurilor nominale

Evoluția prețurilor reale

 

Cum influențează ratele dobânzilor piețele imobiliare?

Prețurile locuințelor la nivel mondial au explodat în timpul pandemiei, deoarece băncile centrale au redus ratele dobânzilor pentru a susține economiile.

Acum, ratele au revenit la niveluri văzute ultima dată înainte de criza financiară globală. În medie, ratele au crescut cu patru puncte procentuale în multe economii importante. Aproximativ trei sferturi dintre țările din setul de date al BRI au înregistrat o creștere negativă a prețurilor reale ale locuințelor de la un an la altul începând cu trimestrul al patrulea din 2022.

Ratele dobânzilor au un impact mare asupra prețurilor proprietăților imobiliare. Datele arată că, pentru fiecare creștere cu un punct procentual a ratelor reale ale dobânzilor, rata de creștere a prețurilor locuințelor tinde să scadă cu aproximativ două puncte procentuale.

Piața imobiliară din prima economie a Europei, în cădere

Datele despre Germania arată că în trimestrul 4 din 2022 în comparație cu perioada similară din 2021 prețurile din piața imobiliară au scăzut cu 3,6%, dar în termeni reali scăderea a fost de 12,1 la sută.

Iar în primul trimestru din 2023, prețurile locuințelor din Germania au scăzut cu un nivel record de 6,8%, deoarece costurile mai mari ale creditelor ipotecare descurajează cumpărătorii, notează Financial TimesScăderea din primul trimestru pe cea mai mare piață imobiliară din Europa este cea mai mare din anul 2000 până acum, a anunțat vineri biroul federal de statistică.

Scăderea prețurilor locuințelor este cel mai recent semn al problemelor de pe piața imobiliară rezidențială germană, unde construcția de locuințe este, de asemenea, în încetinire. Doar 21.200 de apartamente au fost aprobate pentru construcție în aprilie, cu 31,9% mai puțin decât în anul precedent. Aceasta a fost cea mai mare scădere din martie 2007.

Cu toate acestea, au existat semne de încetinire a declinului prețurilor locuințelor, deoarece prețurile au scăzut cu 3,1% față de trimestrul anterior, o scădere mai mică decât cea de 4,9% înregistrată între trimestrele trei și patru.

“Cererea mai scăzută din cauza costurilor de finanțare mai mari și inflația persistent ridicată sunt probabil în continuare principalele motive pentru declinul prețurilor de achiziție”, a spus agenția de statistică.

“Piața imobiliară germană a trecut de la a fi o piață a vânzătorilor la o piață a cumpărătorilor, iar tranzacțiile aproape că au ajuns la un punct mort”, a declarat Carsten Brzeski, economist cu sediul la Frankfurt la banca olandeză ING. “Indicele oficial al prețurilor este aproape o ficțiune, deoarece se bazează pe atât de puține tranzacții noi”.

Biroul de statistică a precizat că prețurile au scăzut în primul trimestru atât în orașe, cât și în zonele rurale, deși au scăzut mai puternic în zonele urbane. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în cele mai mari șapte orașe din Germania – Berlin, Hamburg, Munchen, Köln, Frankfurt, Stuttgart și Düsseldorf – unde prețurile pentru casele uni și bifamiliale au scăzut cu 10,4%, iar cele pentru apartamente au scăzut cu 6,4%.

De asemenea, prețurile au scăzut și în zonele rurale slab populate: cele pentru casele unifamiliale și bifamiliale au scăzut cu 7,8%, iar cele pentru apartamentele proprietate personală au scăzut cu 5,3%.

Experții au declarat că datele arată că mulți germani nu-și mai permit să cumpere o casă sau un apartament, ceea ce duce la scăderea numărului de tranzacții imobiliare. Cererea de credite ipotecare este în scădere din mai 2022, deși a existat o ușoară revenire în martie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: