Galațiul se confruntă cu blocaje importante în atragerea investițiilor, iar proiecte promițătoare, precum fabrica de baterii Romvolt, au rămas suspendate. Totuși, autoritățile locale speră că dezvoltarea infrastructurii rutiere și portuare va transforma orașul într-o destinație atractivă pentru investitori.
O fabrică de ulei se află pe punctul de a depăși obstacolele birocratice, iar noi companii manifestă interes pentru terenurile disponibile în Parcul Industrial.
Proiecte blocate
Promisa fabrică de baterii a companiei Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) din Zona Liberă Galați pare să fi rămas doar un proiect pe hârtie.
„În momentul de față, acea investiție este blocată și, după doi ani jumătate, greu de crezut că belgienii încă mai au apetitul aferent pentru a merge mai departe”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, citat de Viața Liberă.
Fabrica Romvolt, destinată producției de celule pentru baterii de mașini electrice, fusese anunțată ca o investiție de 1,4 miliarde de euro în iunie 2022.
Totuși, proiectul nu a mai avansat din cauza dificultăților în obținerea ajutorului de stat.
„Belgienii – dincolo de intențiile extrem de bune – n-au reușit să ajungă la un numitor comun cu Guvernul României pentru acel ajutor de stat”, a explicat Pucheanu.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Belgienii au anunțat, ulterior, printr-un comunicat discret, publicat în vară pe propriul site, că România a pierdut definitiv investiția de 1,4 miliarde de euro în fabrica pentru producția de baterii pentru mașini electrice la Galați.
Proiecte în derulare și multe speranțe
Cu toate acestea, primarul susține că orașul rămâne atractiv pentru investitori:
„De două investiții extrem de importante are nevoie Galațiul: infrastructura rutieră și cea portuară. Și una, și cealaltă au început deja. Odată realizate, vom deveni și mai interesanți”.
Un alt proiect industrial, cel al unei fabrici de ulei, pare să fi avut o soartă mai favorabilă, dar se confruntă cu obstacole birocratice. „De aproape un an, s-au lovit de avizul celor de la Agenția de Mediu.
Acest investitor lucrează cu niște proiectanți din București. N-au știut cum să abordeze problemele cu Agenția de Mediu de la Galați”, a explicat primarul.
Potrivit acestuia, soluțiile sunt pe cale de a fi găsite, iar toate utilajele necesare sunt deja achiziționate.
Parcul Industrial din Galați este închiriat de companii locale și naționale, iar singura suprafață liberă rămasă este de aproximativ trei hectare.
Primarul a confirmat că municipalitatea este într-un dialog activ cu potențiali investitori:
„Dați-mi voie să vă anunț când se dă primul târnăcop pentru construcția de hale”, a spus primarul, potrivit sursei citate.